Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /latinica

Čovek koji je osmislio švedski model borbe protiv KOVID-19: “Nismo koristili naredbe, nego savjete…”

Izvor: Nedeljnik

Proglasiti uspjeh ili neuspjeh u borbi sa koronavirusom u ovom trenutku, to je kao da ste proglasili pobjedu u Drugom svjetskom ratu 1942. godine.

U to se uzda glavni Švedski epidemiolog Anders Tegnel koji tvrdi da će vrijeme pokazati čiji je model najuspješniji.

Njegova strategija od početka pandemije privlači pažnju koja ne jenjava kako prolazi vrijeme. Svaka promjena privlači još više ljudi.

S obzirom na to da Švedska ima oko 200 preminulih na milion stanovnika, a najbliži susjedi oko 70 žrtava na isti broj, postavlja se pitanje šta je tačno Švedski cilj.

Cilj nam je, kao i svima da izravnamo krivulju. Samo što mi to nismo uradili nikakvim naredbama, već preporukama, uzdajući se u to da će ljudi preporuke uvažiti. Prema našim zakonima i tradiciji svaki pojedinac je odgovoran za očuvanje zdravlja i na to računamo“, tvrdi Tegnel.

Njegov prethodnik na poziciji državnog epidemiologa doktor Gesicki, tvrdi da je “cunami vrlo blage bolesti zahvatio Evropu” i ističe da je zaokret Velike Britanije sve promijenio.

Oni su na početku donijeli slične mjere kao mi, što nam je dalo kredibilitet, a onda su odlučili da naprave zaokret“, tvrdi Gesicki.

Tegnel ističe da je jedina greška napravljena u sistemu staračkih domova.

Tu smo napravili lošu procjenu i nismo procijenili da u sistemu postoji velika greška. Nismo uspjeli da zaštitimo starije ljude, što je bio jedan od glavnih ciljeva. Ipak, vidimo se za godinu dana da uporedimo rezultate, zaključuje Tegnel.

Filter 2019