Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Човек који је осмислио шведски модел борбе против КОВИД-19: “Нисмо користили наредбе, него савјете…”

Извор: Недељник

Прогласити успјех или неуспјех у борби са коронавирусом у овом тренутку, то је као да сте прогласили побједу у Другом свјетском рату 1942. године.

У то се узда главни Шведски епидемиолог Андерс Тегнел који тврди да ће вријеме показати чији је модел најуспјешнији.

Његова стратегија од почетка пандемије привлачи пажњу која не јењава како пролази вријеме. Свака промјена привлачи још више људи.

С обзиром на то да Шведска има око 200 преминулих на милион становника, а најближи сусједи око 70 жртава на исти број, поставља се питање шта је тачно Шведски циљ.

Циљ нам је, као и свима да изравнамо кривуљу. Само што ми то нисмо урадили никаквим наредбама, већ препорукама, уздајући се у то да ће људи препоруке уважити. Према нашим законима и традицији сваки појединац је одговоран за очување здравља и на то рачунамо“, тврди Тегнел.

Његов претходник на позицији државног епидемиолога доктор Гесицки, тврди да је “цунами врло благе болести захватио Европу” и истиче да је заокрет Велике Британије све промијенио.

Они су на почетку донијели сличне мјере као ми, што нам је дало кредибилитет, а онда су одлучили да направе заокрет“, тврди Гесицки.

Тегнел истиче да је једина грешка направљена у систему старачких домова.

Ту смо направили лошу процјену и нисмо процијенили да у систему постоји велика грешка. Нисмо успјели да заштитимо старије људе, што је био један од главних циљева. Ипак, видимо се за годину дана да упоредимо резултате, закључује Тегнел.

Filter 2019