Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Додик: Долазимо у Доњу Градину како би се завјетовали на трајни мир

Извор: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да Доња Градина представља мјесто сјећања гдје тишина говори више од ријечи.

Не могу да потиснем ни сјећања и бол као дјечак рођен испод Козаре, гдје сам се јежио од прича преживјелих. Жеља комунистичких власти да сатру причу о Јасеновцу није успјела, баш као ни идеја да се сви Срби побију овдје, као и на осталим старатиштима, Јадовну, Пагу, Старој Градишци, Сајмишту – навео је Додик.

Поручио је да се у Доњу Градину долази како би се сви завјетовали на трајни мир.

Не долазимо да би се завјетовали на нове сукобе и ратове, него на мир. Вјерујем у свијест нација у региону да сачувамо драгоцјени мир – наводи Додик.

Како је нагласио, само тамо гдје Срби имају државу имају и слободу, а гдје то није био случај Срби су масовно страдали.

Он је истакао да је дан прије пробоја логораша у Јасеновцу побијено 700 жена.

Дакле и када се дошао крај, усташе су убијале, желећи да нас осакате као народ, али и покажу монстроузност такозване НДХ, као најгоре творевине. Да су имали довољно времена ни нас данас не би било овдје – рекао је Додик.

Додик је истакао да су Доња Градина и Јасеновац само дио српског страдања и тешке историје у 20. вијеку, који је преполовио српску популацију.

Додик је изјавио да је важно да Српска заједно са Србијом обиљежава овај дан, али и неке друге важне датуме.

Хвала и предсједнику Хрватске Зорану Милованићу, који је дистанцирао од усташких злочина, што показује да у регији има снаге да се превазиђе тешка прошлост. Нама не сметају ни Бошњаци, нити Хрвати, али мјеста нашег страдања морају бити опомена и залог за будућност, и то је приоритет Републике Српске, која жели живјети у слободи. Нећемо на штету других народа, али нећемо ни себе запоставити – додао је Додик.

Filter 2019