Sun. Sep 27, 2020
ћирилица /латиница

Гачанин и Паљанин аутори најбољих апликација

Извор: СРНА

Побједничка апликација на “Проинтеровом” првом “онлајн хакатону” осмишљена је са циљем правовременог проналаска особа које су биле у непосредној близини инфицираних вирусом корона, изјавио је Срни аутор апликације Миљан Сикимић /25/ из Гацка.

Сикимић, асистент на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву, сматра да је веома битно правовремено пронаћи ова лица, јер се сматрају потенцијалним преносиоцима и значајно утичу на даље ширење заразе.

Он је додао и да је неопходно задржати људе у кућама да би на тај начин значајно смањило ширење инфекције, а апликација је осмишљена тако да би најдисциплинованији били и награђени.

Аутор побједничке апликације нагласио је да је апликацију осмислио заједно са колегом Божом Бјековићем, који тренутно живи и ради у Новом Саду.

Сикимић је појаснио да су 11. и 12. априла имали задатак да детаљно разраде и документују идеју према шаблонима које су добили од организатора, а учествовало је око 160 учесника у 65 тимова, од којих је 39 тимова послало рјешења.

“Потрудили смо се да максимално искористимо то вријеме како бисмо нашу идеју представили што јасније и занимљивије”, рекао је Сикимић и додао да након предаје рјешења оно постаје интелектуално власништво организатора – компаније “Проинтер”, па ће имплементација вјероватно зависити од њихових одлука.

Сикимић изводи наставу на предметима Програмски језици, Алгоритми и структуре података, Спецификација и моделовање софтвера, Пројектовање софтвера, Интернет технологије и програмирање и Рачунарска графика, а до сада је учествовао на бројним такмичењима, на којима је постизао запажене резултате.

Другопласирани на овом такмичењу је двадесетдвогодишњак са Пала Александар Шаровић са рјешењем које доприноси ублажавању посљедица економске кризе.

“Рјешење обухвата представљање плана економских мјера за опоравак привреде послодавцима путем јединственог веб сервиса. Kорисник ће имати могућност да унесе основне информације дјелатности и величину предузећа, а сервис му приказује најажурније и за њега филтриране податке о мјерама које су донијели државни органи”, појаснио је овај младић.

Он је напоменуо да се одлучио за рјешење о теми “секундарни утицај на друштво и привреду”, јер му је дјеловало као најпогодније за брзу реализацију и што би као такво имало скоро моменталан утицај на друштво.

Kорисник ће, прецизирао је, имати увид и у инвестиције из владиних и невладиних сектора, као и могућност проналаска потенцијалних пословних партнера одабраних наспрам профила предузећа које води.

“Битно нам је да се привреда што брже опорави, а то је могуће уз заједничко ангажовање државних органа и ђеловање послодаваца које ће бити увелико олакшано кроз ову платформу”, сматра овај студент на Факултету техничких наука у Новом Саду, смјер Информациони инжењеринг.

Шаровић је нагласио да се већ пет година активно бави програмирањем и да је до сада учествовао на више такмичења, али да је ово за њега сигурно најуспјешније до сада.

Из компаније “Проинтер ИТСС” раније је саопштено да је циљ такмичења био да се осмисле рјешења из области опште информисаности и менталног здравља, утицаја пандемије на друштво и привреду, едукације на сва три нивоа образовања и очувања здравља и безбједности здравствених радника.

Filter 2019