Wed. Sep 30, 2020
ћирилица /латиница

Шеранић: ФБиХ укидањем локалних карантина епидемиолошки угрожава Српску

Извор: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић оцијенио је да је Српска на полувремену када је ријеч о епидемији вируса корона, али и упозорио да одлука Федерације БиХ /ФБиХ/ да се људи са границе, умјесто у карантине, упућују у кућну изолацију, епидемиолошки угрожава Српску.

Осврћући се на одлуку ФБиХ о укидању локалних карантина, Шеранић је оцијенио да је ова мјера требало да буде усаглашена са Републиком Српском.

Ова одлука у ФБиХ епидемиолошки угрожава Републику Српску јер ће људи који долазе из иностранства узлазити на граничне прелазе који су на територији ФБиХ и тамо ће добијати рјешења о кућној изолацији од инспектора. То ће представљати проблем у смислу праћења тих лица у оквиру Републике Српске“, изјавио је Шеранић за АТВ.

Он је рекао да одлука о укидању карантина и отварању граница неће зависити само од Републике Српске, већ и од земаља из окружења, те од Аустрије, Швајцарске, Словеније и Њемачке у којима грађани Републике Српске највише бораве на привременом раду.

Шеранић оцијенио је да је Српска на полувремену када је ријеч о епидемији вируса корона, те истакао да ће се грађани, све док не буде пронађена вакцина, морати навићи на “нову нормалност” у јавном животу која значи држање дистанце, ношење заштитне маске и рукавица.

Морамо бити свјесни да ће ова фаза и ово све сигурно трајати годину и по до двије године. Све док не будемо у прилици да користимо вакцину као метод активне заштите становништва у смислу самог имунитета, ми ћемо увијек бити са вирусом корона“, рекао је Шеранић.

Шеранић је рекао да је Република Српска прошла прву фазу – појаве и одговора на вирус корона, да сада улази у другу – да научи да живи са вирусом, а онда ће услиједити трећа фаза – живота са вирусом корона.

Он је напоменуо да је Република Српска у првој фази прошла тај први удар и прихват вируса корона, спровела мјере, организовала здравствени систем и цијелу заједницу да јавно здравствено одговори на све ово.

Сада долазимо у другу фазу ублажавања мјера, која је сада других 45 минута које морамо да видимо како ћемо вјешто да одиграмо да не бисмо случајно у 90. минути примили гол“, рекао је Шеранић.

Он је нагласио да, уколико се у Републици Српској буду поштовале мјере, неће догодити експоненцијални раст заражених.

Према његовим ријечиам, сви показатељи у два мјесеца говоре о линеарном расту и сви бројеви случајева вежу се за ту линеарну раван изнад или испод благо у складу са кумулативним растом броја случајева.

Уколико буде одступања од те криве, онда ћемо морати поново да се вратимо на рестриктивнији начин и другачији режим у смислу поступања унутар саме заједнице“, појаснио је Шеранић.

Шеранић је истакао да је 5. април у Републици Српској била тачка прекретница, која говори о томе да од тог тренутка успорава раст вируса корона, да је 6. априла задржана тенденција већег броја опорављених од броја заражених вирусом корона.

Он је рекао да ће се у Републици Српској у наредном периоду седмично ићи са ублажавањем појединих мјера везано за поједине субјекте уз епидемиолошки и инспекцијски надзор.

Шеранић је изразио очекивање да ће се грађани Републике Српске навићи на нову нормалност потребе држања дистанце, ношења заштитне маске и рукавица до проналаска вакцине против вируса корона.

Он је рекао да се у Републици Српској тренутно спроводи активан надзор тражења позитивних на вирус корона у заједници у оквиру ризичних категорија за свакога ко је био у контакту са зараженим, као што је било на почетку епидемије.

Треба већ да посматрамо не толико мај, већ октобар, с обзиром на то да ћемо у тој фази већ имати инфуленцу и вирус корона – два узрочника који се респираторним контактом преносе, а који дају исте симптоме“, упозорио је Шеранић.

Коментаришући изјаве епидемиолога у региону и Европи о слабљењу вируса корона, Шеранић је рекао да овај вирус може да ослаби, али да не постоје релевантне међународне студије које ће рећи колико и на који начин.

Filter 2019