“Трка кроз Србију”преко Романије и Сарајева 1940. године-први дио

Аутор: ФИЛТЕР/А.К.

______________________________________________________________________________

Трка кроз Србију (франц.Tour de Serbie) бициклистичка је етапна трка. Спада у другу категорију Свјетске бициклистичке федерације. Источно Сарајево је прошле године имало част да буде први град изван Србије из кога је кренула трка. С обзиром на то да се наш град показао као одличан домаћин, генерални секретар Бициклистичког савеза Србије, Саша Гајичић најавио је да ће и ове године Трка кроз Србију кренути из Источног Сарајева.

Због ситуације са корона вирусом незахвално је прогнозирати било шта, али искористићемо прилику и вратити се 80 година уназад кад је трка пролазила кроз ове просторе.

Кратки историјат трке

Прва трка је одржана 1939. године. Друга сљедеће године, а 41. није стартовала због 2. Свјетског рата. Прва посљератна трка је одржана 1963. године и од тада се одржава без прекида.

Друга Трка кроз Србију одржана је 1940. године. Била је подијељена кроз 8 етапа. Од тога су нама најзанимљивије друга и трећа. Друга етапа Зворник-Сарајево била је дуга 148 километара и носила је назив Етапа министра финансија Јураја Шутаја. Трећа етапа Сарајево-Вишеград-Чачак носила је назив Етапа “Правде” и била је дугачка 253 км.

Спортска комисија је пар седмице прије трке обишла цијелу стазу у дужини од 1339 километара, задржавајући се у сваком мјесту које је одређено као етапа, полуетапа или само пролазно мјесто. Објавићемо дијелове њиховог извјештаја везано за нама најзанимљивије двије етапе.

Извјештај комисије

Друга етапа Зворник-Сарајево, етапа министра финансија, је тежа од прве. На њој се налазе већи успони,а друм је углавном добар осим на дијелу дужине 20 км.

Од Зворника до Власенице пут је врло добар,а валовит терен и лака стаза омогућују вожњу без великог напора.

Од Власенице настају успони који се према Сарајеву све више повећавају. На успонима има више серпентина и кривина, али оне нису тако тешке.

Успони иду све до места званог Плоча. На овом делу друм је излокан од кише и терета.

Од Плоча до Хан Пијеска одличан друм са успонима, затим пад до Сокоца.

Ту код Сокоца одваја се друм за Сарајево и Чачак. На самој раскрсници велики трем. Допиру звуци џаз хармонике. Преко пута чесма са хладном изворском водом. Петнаестак омладинаца игра танго. Излетници из Сарајева. Међу њима има и Скопљанаца. Дошли су аутобусом. Провешће цео дан, а увече се враћају у Сарајево. Весели су и расположени. Ове године су сви матурирали.

Од Сокоца до врха Романије већи успон десет километара, а онда јак пад са серпентинама у дужини од 26 километара све до Сарајева.

На овоj етапи развијаће се најжешћа борба.

Трећа етапа са полуетапом у Вишеграду јесте најдужа и најтежа етапа на целом путу.

Овако тешких успона, падова и кривина нема на целом путу. На овој етапи такмичари ће имати да уложе и последњи атом снаге да савладају тешкоће које ће им се супроставити на путу.

Пут се од Сарајева враћа до Сокоца. Има 26 километара успона до врха Романије, а затим десет километара пада до Сокоца.

Тек од Сокоца настају најтежи успони према Вишеграду. Успони су велики,а број серпентина, оштрих и врло опасних, огроман. Готово ни стотину метара нема правог друма. Све је у окукама и серпентинама.

Грандиозне припреме бициклистима у Сарајеву

У тадашњој штампи се писало о грандиозним припремама за дочек такмичара. Одбори за организацију су се састајали свакодневно претресајући сва питања у вези са организацијом. Најављивао се највећи дочек који је Сарајево приредило у спортске сврхе. Бан и предсједник општине припремили су банкет, а дуж обале куда ће проћи возачи подизала се трибина.

наставиће се…

Filter 2019