Sun. Apr 18, 2021
ћирилица /латиница

У Републици Српској још 53 обољелих

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетском клиничком центру Републике Српске извршено је тестирање 627 лабораторијска узорка, а нови вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код још 53 особe у Републици Српској.

Према мјесту пребивалишта, 26 особа је из Бањалуке, 10 из Добоја, по три особе су из Лакташа и Дервенте, по двије особе су из Челинца, Оштре Луке и Градишке и по једна особа је из Новог Града, Српца, Кнежева, Прњавора и Теслића.

Ријеч је о 20 особа мушког и 33 женског пола. Деветанест жена је средње животне доби, четири млађе, а десет жена је старије животне доби. Пет особа мушког пола су млађе животне доби, шест средње и девет мушкараца је старије животне доби.

Укупно 13 особа је хоспитализовано, док ће остали бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама. Укупно 23 особе нису навеле епидемиолошку везу са позитивним случајем, док је код осталих лица лијеч о контакту са позитивним лицем.

Вирус корона потврђен је код четири медицинске сестре и једног доктора медицине у Универзитетском клиничком центру Републике Српске. Тестиранa су и још 73 радника Универзитетског клиничког центра Републике Српске и ови налази су негативни. У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 59 здравствених радника чији налази су негативни.

Такође, тестирано је укупно 19 особа које бораве и раде у домовима за старија лица, а нови вирус корона потврђен је код три запосленика једног дома за старија лица у Дервенти и код једне кориснице дома за старија лица у Бањалуци.

Тестиранa су и 22 републичка инспектора чији су налази негативни. Тестирано је укупно 69 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су такође негативни.

 До сада је у Републици Српској потврђено је 820 случајева вируса корона, од посљедица COVID 19 преминуле су 34 особе, а опоравило се 381 особа.

 У Републици Српској до сада је на нови вирус корона извршено укупно 13.026 тестирања.

 У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијечи 116 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализована су 42 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији четири пацијената.

 Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинванзивом моду механичке вентилације. На Одјелу хирургије (стара локација УКЦ) је 15 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 48 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

 У Болници „Свети Апостол Лука“ у Добоју збринуто је шест пацијената са COVID 19 обољењем, у Општој болници Требиње 11 особа, у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву четири, у Болници „Доктор Младен Стојановић“ у Приједору пет пацијента и у Универзитетској болници у Фочи четири пацијента. 

 Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме COVID-a 19, у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци налази се 95 особa, у Студентском дому у Требињу 32, у Дому ученика Бијељини једна особа, у Студентском дому у Источном Сарајеву једна особа и у Студентском центру Зворник четири особе.

 У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.348особа, а надзор је завршен код 22.761особе.

 На седам граничних прелаза у Републику Српску је током 24 часа ушло укупно је укупно 131  особа, 120 особа је изашло из каратина и упућена у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налазе укупно 19 особе.

 Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона

Filter 2019