Thu. Jan 21, 2021
ћирилица /латиница

Слога у СО Пале – сви за поништење дозволе

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су закључак којим се тражи поништење дозволе за изградњу мини-хидролектране Kадино врело на ријеци Прачи.
Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Закључком који су усагласили представници позиције и опозиције, начелнику општине дата су овлаштења за преиспитивање свих околности и битних чињеница које се тичу издавања одобрења за грађење.

Бошко Југовић појашњава да је закључак допуњен дијелом у коме одборници траже и додатне информације.
„Оно чиме је допуњен тај закључак је да се виде и друге хидроелектране које могу бити на територији општине, да се све анализира и стави на разматрање. Сви одборници су стали на страну грађана чиме је дата посебна снага иницијативи“, каже Југовић.

А иницијатива грађана и Одбора за заштиту ријеке Праче прочитана је одборницима. Представници грађана су тражили хитно поништење дозволе и трајно спречавање градње хидроцентрала на водотоку Праче. Свјесни су чињенице да постоје процедуре које законодавна и извршна власт морају испоштовати, али подсјећају да су за шест дана прикупили више од 4 000 потписа грађана.

„Број од 4 200 потписа чини 20 одсто становништва општине Пале. Сматрамо да је то необорив аргумент и један од разлога зашто је ово и стављено на дневни ред сједнице Скупштине. Да се нисмо сами организовали, сигурно је да се ни они не би сјетили да расправљају о томе“, рекао је Новица Kороман из Одбора МЗ Подграб за заштиту ријеке Праче.

Није надлежност Скупштине општине да доноси одлуку о поништењу дозволе, појашњава начелник и додаје да ће он поништити дозволу за градњу.
„Ми смо на овај начин спојили обавезе законодавне власти које су дале налог да се уђе у ту активност, а одобрење за градњу у коначници поништава начелник. Ту нема ништа спорно, моје обећање стоји да ћемо поништити ту грађевинску дозволу на начин који буде најмјеродавнији и најкоректнији.“, поручио је Југовић.

На заједничком закључку одборника прича око изградње мини – хидроелектрана неће стати. И данас се чуло неколико приједлога – од потпуне забране градње на подручју општине до измјене закона.

„Да се преиспита ситуација, да се види колико је још планирано хидроцентрала да се ради на територији општине и на којим ријекама. Да зауставимо градњу свих ако то није у интересу општине а ја тврдим да није. Тиме угрожавамо наша изворишта, туристичке садржаје“, каже Игор Тошић из ПДП-а.

„Покренућемо иницијативу за измјену закона када је у питању субвенција за мини хидроелектране, за обновљиве изворе енергије. Ово није проблем само општине Пале. Ако не буде субвенција Владе неће ни бити толике заинтересованости за изградњу тих мини- хидроелектрана“, сматра Дамјан Шкипина из СНСД-а.

Filter 2019