Прича о болесничким павиљонима у Касиндолу

Аутор: ФИЛТЕР/А.К.

У кругу Болнице “Србија” почела је адаптација објекта у којем ће бити смјештен регионални центар за трансфузију.

Центар за трансфузију биће смјештен у згради некадашњег павиљона Бањалука, а ми ћемо се вратити у прошлост да сазнамо нешто више о болничким павиљонима Касиндола.

Први болнички павиљони

Зграде купљене од бившег власника пилане Фелтринелија биле су први болеснички павиљони. Било их је седам и све су носиле имена по југословенским градовима: Београд, Загреб, Љубљана, Скопље, Сплит, Мостар и Сарајево.

У Сарајеву су некада биле смјештене машине из пилане и тај објекат се у почетку користио као кухиња, да би временом постао централни објекат који је често мијењао намјену. Ту су били трпезарија, читаоница, канцеларије управе, башта за сунчање са базеном, кино сала…

Београд је први оспособљен и усељен. Павиљон је имао 13 лежаја,а користио се и за становање љекара.

Загреб је само кратко вријеме служио као смјештај за пацијенте, а углавном су у њему живјели радници. У тој згради је била и кухиња за муслимане (једно вријеме се за пацијенте исламске вјероисповјести кухало посебно), а дуго времена у том павиљону је била смјештена касиндолска пошта.

Љубљана и Сплит су кориштени као станови за љекаре. Скопље и Мостар као павиљони са промјенљивим бројем кревета.

Градња нових павиљона

Поред набројаних павиљона, болничком комплексу Министарство шума и руда поклања шумарску кућу која добија назив Цетиње. Налазио се на мјесту гдје је 1957. године саграђен павиљон Србија.

Суботица и Нови Сад биле су бараке које су служиле као привремени смјештај у љетним мјесецима.

Босна је први озбиљно направљен намјенски објекати предат на употребу 1. септембра 1929. године. У централној згради се налазило девет соба за пацијенте, те рендген, лабораторија, апотека, соба за електро-терапију и по двије собе за амбуланте и чекаонице. Са обје стране зграде су биле лежаоне са по 120 лежајева за дневно одмарање. На мјесту једне од лежаона касније је саграђена Херцеговина.

Југославија је завршена 1936. године као велики павиљон за смјештај болесника.

Идентичан Југославији, био је павиљон Жељезнички саграђен у сарадњи са Жељезничким хуманитарним фондовима.

Павиљон Центар је предат на употребу 1963. као Центар за професионалну рахабилитацију плућних болесника.

Павиљон Бањалука

Бањалука се спомиње као први нови објекат Опоравилишта Касиндо који је предат на употребу крајем јула 1925. године. У документима се спомиње као ротунда и у првобитној намјени ту је била смјештена амбуланта. Градњом Босне амбуланта прелази у новији објекат, а у Бањалуку из Сарајева прелазе канцеларије. Једно кратко вријеме павиљон је служио за смјештај женских пацијената, мада се никад није убрајао у болесничке павиљоне. Бањалука се користила и као магацин за намирнице, а најдуже је кориштена као вешерај.

Filter 2019