Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

ДАМЈАН ШКИПИНА: Вијест да су сви са којима смо били у контакту негативни била је огромно олакшање

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Дамјан Шкипина и његова супруга били су први потврђени случајеви обољелих од вируса корона на подручју општине Пале. Званична потврда да су опорављени стигла је након два теста негативна на присуство вируса. Нико од особа које су пријавили као контакте нису заражене вирусом, па је први кластер у Палама званично угашен.

ФИЛТЕР: Који је био разлог да одете на тестирање – јесу ли  то били симптоми или сазнање да сте били у контакту са неким коме је потврђено присуство вируса?

У мом случају мала температура, код супруге губитак чула мириса, а потом и информација да је другар из Бањалуке са којим сам био у контакту позитиван били су разлог да контактирамо породичног љекара…

ФИЛТЕР: Колико сте размишљали о томе док сте чекали резултат и да ли сте предузели неке мјере?

Од разговора са љекаром и сумње да смо позитивни на COVID-19, одмах смо отишли у изолацију, направили списак свих људи са којима смо били у контакту у претходном периоду, те o томе обавијестили породицу и људе за које смо сматрали да постоји већа вјероватноћа да смо их заразили уколико се покаже да смо позитивни. Након потврде да смо позитивни, списак са бројевима телефона и датумима контаката смо доставили Дому здравља, јавили тим људима да смо позитивни те да постоји могућност да су и они заражени.

ФИЛТЕР: Неко мора бити први случај, у овој ситуацији то сте били ви. Какве су биле реакције околине, ако узмемо у обзир да се о вирусу не зна много тога?

Прије свега желим да се захвалим породици и пријатељима на великој подршци. Заиста велики број људи је звао, нудио помоћ, другари су нам доносили чај, воће, поврће, сријемуш и друге потрепштине. Наравно, било је и другачијих реакција које су се могле прочитати на друштвеним мрежама, најчешће од људи који се крију иза лажних профила. Као што сви знамо, незнање је човјеков највећи непријатељ и сигуран сам да, када би се људи едуковали о томе шта је заправо вирус, како се и на који начин преноси, таквих коментара не би било.

ФИЛТЕР: Јесте ли имали симптоме и како је протекао период лијечења?

Симптоми које сам описао нису дуго трајали, а лијечење је прошло у строгом карантину. По препоруци љекара пили смо чај, витамин Ц…

ФИЛТЕР: Источно Сарајево је специфично по томе што су прва два кластера угашена на самом почетку. Шта је допринијело томе? 

Поштовање прописаних мјера, што мањи број контаката, држање растојања, ношење маске и рукавица су сигурно добра основа и предуслов превенције ширњу вируса.

ФИЛТЕР: Колико је у ситуацији у којој не знамо много о вирусу љепше сазнање да нико од особа са којима сте били у контакту није оболио?

Човјек се увијек више плаши за друге него за себе. Помисао да сте заразили људе око себе и тај осјећај кривице није нимало пријатан. Вијест да су сви са којима смо били у контакту негативни била је огромно олакшање.

ФИЛТЕР: Ваша порука суграђанима?

Нема потребе да се непромишљено јуначимо, али још мање да се плашимо вируса и паничимо. Уколико поштујемо мјере које нам надлежни препоручују и предузимамо мјере превенције, допринијећемо бржем изласку из ове ситуације.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com