Tue. Oct 20, 2020
ћирилица /латиница

Како се Кина и Јужна Кореја боре против корона вируса?

Извор: advance/this week in asia/филтер

Пуно се писало о томе како ће 21. вијек припасти Далеком истоку, како Кина постаје свјетска сила број 1, али нико није могао предвидјети овакав сценарио.

Стратегија Kине у борби са корона вирусом је прилагођавање живота условима епидемије. Они уче живјети са вирусом, а не воде против њега рат или борбу. Нема никакве борбе, све је базирано на знању и разумијевању. Овакав креативни приступ проблему пребацио је Кину у офанзивну позицију док остатак свијета једноставно страхује.

Способност прилагођавања новим ситуацијама постаје једна од највећих вриједности данашњице. А ту Кинези немају конкуренцију. Несташица маски? Читав текстилни сектор прави споразум са државом и тренутно се на неколико хиљада локација прави 20 милиона маски дневно. То је 20 пута више него што је могло да се произведе у јануару.

Азијски портал “This week in Asia” донио је причу о стратегији коју примјењују у Јужној Kореји. Она се тотално разликује од онога што се описује као “кинеска метода” и што сада покушавају копирати сви остали. Нема изолације, грађани се слободно крећу.

Kако је онда Јужној Kореји успјело да смањи бројке заражених и умрлих, које су у почетку биле ужасне? У Kореји то су учинили на креативан начин. Евидентирали су све болесне, заражене и ризичне у један систем и помоћу броја мобилног телефона маркирали њихово кретање. Те податке унијели су у апликацију помоћу које пролазници на мобилном имају увид у удаљеност од болесног, зараженог, ризичног, или од продавнице у којој је неко од њих куповао.

Услов за стварање ефикасног онлајн система упозоравања на вирус била је база тестираних. Ефикасни корејски програм тестирања, обухватио је и до 15.000 људи дневно. За Kореју са више од 50 милиона становника, то није велики број тестираних, али тестирање је обављено по методи селекције, који је обухватио само ризичне групе.

Све се своди на то да је најважније брзо и поуздано утврдити ко је оболио да би се изолацијом на вријеме спријечило даље ширење заразе. За лијечење најтежих болесника потребни су респиратори, а за здраве је неопходна заштитна опрема за живот.

Filter 2019