Wed. Oct 21, 2020
ћирилица /латиница

Укупно 20 обољелих у Републици Српској

Извор: СРНА

Сви обољели од вируса корона у Републици Српској везани су за подручје Бањалуке, рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Радојичић је истакао да постоји потенцијал ширења заразе због тога што су поједини имали контакте са другим лицима.

Два новорегистрована пацијента нису директно из Бањалуке, али цијенимо да је један у вези са неким од кластера. У овом тренутку говоримо о три кластера или микрожаришта – нулто које је везано за прва идентификована лица и гђе можемо говорити о изљечењу, затим жариште иза овога које је мирно, те задње жариште које је забрињавајуће, јер је ријеч о лицима из чијег круга су сви обољели у претходна три дана и која су имала много друштвених контаката“, објаснио је Радојичић.

На градском Штабу за ванредне ситуације биће предложене рестриктивне мјере да се на свим мјестима смање окупљања већег броја људи, међу којима су трговине, јавне установе да би се онемогућило преношење на друга лица.

Рестриктивне мјере ће се односити и на угоститељство, јавну управу, услуге, градске секторе и уз одређене препоруке на приватни сектор како био смањен број контаката, док је у наведним кластерима потребно је смањити могућност ширења вируса“, рекао је Радојичић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Радојичић је нагласио да ће на сједници Штаба бити предложене и превентивне мјере како би били минимизовани ризици ширења болести.

Он је додао да и сусједне локалне заједнице треба да усвоје исте рестриктивне мјере.

У Административном центру Владе Српске у Бањалуци данас је одржан састанак званичника Републике Српске. Главна тема састанка била је епидемиолошка ситуација у Републици Српској у вези са вирусом корона.

Састанку су, осим Радојичића, присуствовали предсједник Владе Радован Вишковић, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, министар просвјете и културе Наталија Тривић и директор Инспектората Републике Српске Драгутин Шкребић.

Filter 2019