Mon. Jan 25, 2021
ћирилица /латиница

ЋОСИЋ: Српска дјеца највећи страдалници

Извор: СРНА

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић изјавио је да ниједан народ у протеклим ратовима није изгубио дјеце колико српски, те да се без икаквог устезања може рећи да су српска дјеца највећи страдалници на овим просторима.

Ћосић је нагласио да је крајње вријеме да други народи схвате да су у протеклом рату на подручју Сарајева једнако страдала и недужна српска дјеца, за шта, нажалост, нико никада није одговарао.

“Страдало је 123 дјеце, од којих су мала Наташа /Учур/ и Милица /Лаловић/ најизраженији примјер тог страдања. Споменик који смо подигли као знак сјећања на страдалу дјецу у дворишту Основне школе ‘Свети Сава’ управо показују да је то страдање народа било једанко трагично и да ми као Срби имамо дужност да водимо рачуна о нашим жртвама”, рекао је Ћосић поводом 11. марта, Дана сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева.

Он је указао да увијек треба изразити саучешће и поклонити се жртвама других народа, али да треба водити рачуна и о својим жртвама.

“Ако не будемо водили рачуна о својим жртавама и страдањима наше дјеце, онда то ништа неће имати смисла. Зато немамо право да заборавимо и увијек морамо да обиљежавамо страдање наше дјеце и млађа покољења да учимо да живе другачије, али да никада не забораве наше жртве”, закључио је Ћосић.

Основна школа “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву обиљежиће данас Дан сјећања на страдалу дјецу Српског Сарајева, са посебним акцентом на своје ученице Наташу Учур и Милицу Лаловић, које су синоним страдања 123 дјеце на подручју Сарајевско-романијске регије.

Наташа и Милица убијене су у вријеме примирја 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било под српском контролом. Тог дана је снајпериста са зграде “Лориса” из муслиманског дијела града угасио два млада живота.

Filter 2019