Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

U obilasku Gornjih Pala

Autor: FILTER/V.P.

Naselje Gornje Pale nalazi se na obroncima Ravne Planine i uz novoizgrađeno skijalište predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju.

Osim neopisive ljepote prirode ovo područje raspolaže i ogromnim kulturno-istorijskim bogatstvima. Uz prijatnu šetnju i uživanje u blagodetima okoline, dobijate mogućnost posjetiti svjedoke davne prošlosti čak iz perioda XIV vijeka. Gradina “Pavlović” i 12 stećaka obgrljenih mahovinom nijemo svjedoče o prošlim vremenima.

Pomenuta gradina, nalazi se na kamenom uzvišenju u obliku kupe u blizini izvora Paljanske Miljacke u Gornjim Palama na nadmorskoj visini od 1.048 metara. Stećci se nalaze nedaleko od utvrđenja, tačnije u pravoslavnom groblju familije Kraišnik, koji važe i za starosjedioce ovog područja.


Nekropola se nalazi u naselju Gornje Pale, koje je 200 metara udaljeno od srednjovjekovne tvrđave porodice Pavlović. Mjesto pripada padinama Ravne Planine i nalazi se uz lokalni makadamski put.

Do sada je na ovom lokalitetu izvršeno i nekoliko istraživačkih radova, što predstavlja dodatni razlog da posjetite ovo znamenito mjesto.

Filter 2019