Угоститељи предлажу мјере: Влада РС да исплати 80 одсто бруто плате

Извор: Мондо

Удружење радника угоститељства и туризма Републике Српске упутило је Влади РС Приједлог мјера за опоравак угоститеља и туризма у РС од штетних посљедица изазваних забраном рада због корона вируса.

“Захвални смо на реакцији Владе РС али је сматрамо недовољном за опстанак. Из тог разлога смо предложили још конкретније мјере које могу минимизирати посљедице кризе Ковид-19, а која је највише погодила управо наш сектор,” саопштили су у овом удружењу.

Мјере које предлажу су сљедеће:

-Исплата плата угоститељско-туристичким радницима за вријеме трајања забрана рада да преузме Влада РС у износу од 80 одсто бруто плата, а 20 одсто на терет послодаваца.

-Отпис рата кредита за раднике и предузетнике за вријеме трајања забране рада плус 3 мјесеца по завршетку забране рада, за период опоравка и стварања поновног профитног обрта.

-Ослобађање од плаћања свих парафискалних намета за вријеме трајања ванредног стања односно забране рада

-Ослобађање од плаћања кирије за пословни простор и пореза на закуп (важи за предузетнике који послују у изнајмљеном простору) , за вријеме трајање забране рада.

-Ослобађање од плаћања накнаде за заузимање јавне површине (љетње баште) за вријеме забране рада

-Ослобађање од плаћања пореза на добит за 2019. Годину како би фирме ојачале финансијску структуру и повећале ликвидност

-Ослобађање од плаћања аконтације пореза на добит за 2020. С претпоставком да током текуће године неће ни бити добити за већину микро и малих предузетника

-Направити нову стратегију развоја туризма за РС за 2020. Годину узимајући у обзир глобалне промјене на овом тржишту

-Усмјерити прикупљена средства из Фонда за заштиту привреда РС у сектор угоститељства и туризма као највише погођену грану привреде

Filter 2019