Уведено ванредно стање у Републици Српској

Извор: РТРС/СРНА/АТВ

Народна скупштина прогласила је данас ванредно стање у Републици Српској због ситуације изазване вирусом корона.

На дневном реду је била само једна тачка -Приједлог одлуке о проглашењу ванредног стања на територији Републике Српске због актуелне ситуације изазване вирусом корона.

Сједница је из безбједносних разлога и обавезне удаљености између лица, одржана у Банском двору.

Сједници су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и премијер Радован Вишковић и министри у Влади Српске.

Додик: Циљ ванредног стања ефикаснија заштита становништва и привреде

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик појаснио је да проглашење ванредног стања није никакав покушај национализације, нити атак на слободу људи, те да нема никакав други циљ осим да институције буду ефикасније и брже у доношењу мјера чији је циљ борба са вирусом корона и заштита становништва и привреде.

Додик је истакао да је од почетка појаве вируса корона било захтјева за проглашење ванредног стања јер инситтуције требају доносити брзе одлуке које третирају тренутну ситуацију.

Неће се мијењати власничка структура, нити ће бити блокада. Ванредно стање ће омогућити чак да отворимо неке продавнице као што су, на примјер, продавнице бијела техника. Иде се на брзу регулацију, а не да притишћемо људе. Ово има само намјеру да се додатно заштитимо“, рекао је Додик.

Он је додао да ће морати да се пооштри казнена политика за оне који не поштују наређења здрваствених власти.

С друге стране да бисмо пролонгирали плаћање пореза морамо да промијенимо закон, да бисмо промијенили закон морамо сазвати сједницу Народне скупштине, а онда за два дана се деси да морате промијенити сљедећи закон. Све мјере које будемо доносили током ванредног стања мораће бити потврђене у Народној скупштини“, нагласио је Додик.

Он је рекао за АТВ да је у почетку била процјена да ће криза у вези са вирусом корона бити завршена до краја марта.

Сада најоптимистичније процјене говоре да се ово неће завршити до краја априла и да бисмо тек у мају могли имати ефекте смиривања. Зато морамо доносити мјере јер је много изазова пред нама. Путем ванредног стања мораћемо да регулишемо транспорт и обезбиједимо бржу регулацију тржишта. Потребно је пооштрити мјере које се тичу социјалне дистанце јер се то показало као најбоља мјера у Српској. Најаважнија је дисциплина становништва, јер се вирус не преноси сам, него додиром људи“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, ово је веома специфична ситуација.

Ово је први пут да Република Српска уводи ванредно стање, али ово није ратно стање нити било ко нешто тражи од грађана“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска улази у епицентар кризе, а то су наредне двије до четири седмице.

Морамо да штитимо радна мјеста. Прво штитимо радна мјеста, а онда ћемо штити и предузећа која су задржала раднике. Само на тај начин ћемо моћи разговарати и сматрам да су људи у пословном сектору свјесни тога“, истакао је Додик.

Говорећи о ефектима кризе на републички буџет, Додик је истакао да су директни порези смањени само у посљедњој седмици за 50 одсто.

Могућ је пад БДП-а за пет одсто што значи да ћемо сигурно ући у рецесију. Ми то планирамо“, рекао је Додик.

Filter 2019