Tue. Jan 19, 2021
ћирилица /латиница

Пратити препоруке званичних институција, а не савјете са друштвених мрежа

Извор: СРНА

Начелник Kлинике за инфективне болести при Универзитетско клиничком центру /УKЦ/ Републике Српске Антонија Верхаз поручила је да се не прате савјети на друштвеним мрежама, већ препоруке званичних институција у вези са борбом против вируса корона, чији је циљ да се вирус стави под контролу и да се штетне посљедице смање на најмању мјеру.

Верхазова је синоћ изјавила да је на Kлиници тренутно 31 пацијент заражен вирусом корона, од којих је десетак са тешком клиничком сликом, а један на респиратору.

Она је навела да број хоспитализованих варира свакодневно, јер се неки отпуштају, а нови се примају.

Све ове противепидемијске мјере су због тога да што прије изађемо на крај са овом епидемијом“, рекла је Верхазова за РТРС.

Она је истакла да је важно и то што је ресорни министар Ален Шеранић епидемиолог, да веома добро познаје проблематику и да сви слиједе његова упутства.

Верхазова је напоменула да ово није прва епидемија са којом се сусреће Kлиника и подсјетила на пандемију 2009. године, а послије тога још неке, те нагласила да се у таквим ситуацијама праве планови о даљем функционисању.

Она је нагласила да је веома значајна епидемиолошка мјера о забрани кретања лица у изолацији. “Циљ је – боље спријечити, него лијечити“, нагласила је Верхазова.

Верхазова је истакла да кинески епидемиолози имају непроцјењиво искуство, да су прошли кроз један пакао и најпозванији су да кажу какве потезе треба повући.

За најављену мјеру великог опсега тестирања, које је већ уведено у Србији, Верхазова је рекла да је добра јер се тестирањем маркирају и издвајају лица која шире вирус, а која имају благу клиничку форму или немају симтоме.

Она је додала да ће за то бити набављени посебни апарати који омогућавају да се на дневном нивоу обради много узорака, око 200, што је одлично.

О трајању тестирања, Верхазова је рекла да је то је модерна, скупа, софистицирана метода, да се претежно ради у групама и микробиолозима је потребно седам до осам сати.

Верхазова је нагласила да је важна и мјера забране изласка за старије особе, као и хроничне болеснике зато што за ту популацију вируси могу бити погубни.

Циљ је да се овим мјерама вирус стави под контролу и да се штетне посљедице смање на најмању мјеру“, нагласила је она.

Верхазова је рекла да су у Kлиници за инфективне болести стално у контакту са Министарством здравља и социјалне заштите Републике Српске. “Ми са њима уско сарађујемо, савјетујемо се, преносимо мишљења, а ту су и друга министарства и комплетан систем државе, цијело друштво је укључено“, додала је она.

Она је нагласила да су у свакодневној комуникацији са колегама из Србије, те напоменула да је директор Kлинике за инфективне и тропске болести Горан Стевановић, који је и експерт Свјетске здравствене организације, дао многе значајне информације о понашању, инструкције и помоћ.

Према њеним ријечима, праве се често са колегама и конференције о тешким случајевима.

Говорећи о лијечењу вируса корона, Верхазова је навела да има пуно дезинформација на друштвеним мрежама, те нагласила да постоје терапијски протоколи за љекаре.

Она истакла да не постоји конкретан антивирусни лијек, али да постоје студије, постоје лијекови и протоколи за лијечење, који су узети од колега у региону, а они су преписани из Kине.

Filter 2019