Fri. Sep 22, 2023
ћирилица /латиница

Нови студентски дом – има ли опструкција и на чијој су страни чињенице?

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Влада Републике Српске је 2018.године одобрила 6 000 000 КМ за изградњу студентског дома у Лукавици, док је годину касније одобрено додатних 1 500 000 КМ за опремање.

На смјештај у нови студентски дом у Лукавици чека око 300 студената Електротехничког, Машинског и Пољопривредног факултета те Музичке академије. Тренутни смјештај у неким дијеловима дома у згради  Електротехничког факултета, изгледа овако.

/Фото: Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета У Источном Сарајеву/

Студенти дају рок од седам дана за расписивање тендера

Представници студената позвали су данас надлежне да коначно почну са изградњом новог студентског дома у Лукавици.

Захвалили су се Влади РС и ресорном министарству на свему до сада урађеном. Кажу да су се предсједник Владе и министар Рајчевић максимално ангажовали на обезбјеђењу средстава како би изградња дома почела у овој години.

Студенти тврде да су сви предуслови за расписивање тендера за изградњу завршени али да директор Студентског центра у Лукавици, како кажу, опструише почетак радова.

 „Питамо се да ли иза овога стоји лични интерес директорице. Студенти у дому у Лукавици годинама живе у нељудским условима. Зашто не заслужују нормалне услове за живот“, запитао се Стефан Слијепчевић, потпредсједник Уније студената РС.

„Немамо ништа против неког лично именом и презименом али имамо против онога ко ради против интереса студената. Тежићемо ка томе да ситуацију или ту особу промјенимо ако не дође до конкретних рјешења“, каже Урош Бјелица, предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву.

Представници студената дају рок од седам дана за расписивање тендера. Ако се то не деси изаћи ће на улицу и тражити смјену директора, јасни су у својим захтјевима.

Бјелица: „Нема говора о опструкцијама“

Александра Бјелица, директор Студентског центра, затечена изјавама студената, каже да нема говора о опструкцијама.

Посао Студентског центра је да се укључи у куповину зграде и адаптацију тек када сва документација буде готова, а то још није случај, тврди Бјелица.

„Влада је предложила зграду која ће се адаптирати, а Студентски центар је имао задатак да провјери имовинско – правне односе. Тренутно је у општини Источно Ново Сарајево у припреми процес јавног излагања који ће бити завршен до краја године и појединачна излагања нису била могућа. Ипак, у договору ресорног министарстава и Републичке управе за имовинске и правне односе, направљен је изузетак због важности пројекта и договорено је појединачно излагање зграде“, објашњава Бјелица и додаје да би то требало бити завршено у наредних 20 дана.

„Онда ће се моћи кренути у процедуру куповине зграде. Зграда је у приватном власништву и човјек мора имати потпуну документацију да је зграда његова и тек тада се улази у процедуру куповине“, закључује Бјелица.

Александра Бјелица
Шта је колективно и појединачно излагање непокретности и зашто је нови Закон о премјеру и катастру важан за нови дом?

Нови закон о премјеру и катастру предвидио је трајни лист непокретности као доказ о власништву над некретнином или земљиштем. За разлику од досадашњих власничких и посједовних листова, грунта и катастра, уређује се област непокретности кроз оснивање јединственог катастра непокретности. То захтијева јавно колективно излагање (излагање на јавни увид података о непокретностима и утврђивање права на непокретностима)

Да би се тај процес завршио раде се колективна излагања комплетне имовине на подручју општине и тај процес може трајати неколико мјесеци.

Појашњења смо тражили у Општини Источно Ново Сарајево јер је зграда која је одређена за адаптацију и смјештај студената на подручју ове општине.

Љубиша Ћосић, начелник општине, каже да је процес јавног колективног излагања непокретности захтјеван и дуготрајан али се у ситуацијама значајних а хитних пројеката може одобрити појединачно излагање. Управо то ће се урадити за поменуту зграду.

 „Разумијем студенте, млади су и жељни побољшања услова, хоће да колеге што прије уселе у нови дом и то је разумљиво. Ипак, Студентски центар, министарство и општина улажу заиста огромне напоре да се са куповином и адаптацијом крене што прије. Нема мјеста томе да ће доћи до неког промашаја. Овај пројекат ће бити реализован врло брзо“, поручује Ћосић.

Израду пројекта финансирала је општина – пројекат је готов и ревидиран. Након појединачног излагања зграде и доказивања власништва, услиједиће куповина и расписивање тендера за адаптацију.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com