Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /латиница

Корона вирус = (НЕ)дисциплина!

Аутор: Огњен Црногорац

Гледам и слушам шта се све догађа око нас у последњих пар мјесеци…шта рећи а да није речено. Покушаћу да напишем неколико реченица о томе како ја гледам на све ово.


Прво ћу се вратити 7, 8 година уназад када сам у Либерији таман некад у ово доба године чекао резултате тестирања моје крви на вирус “Lassa fever”. Резултате крви коју су ми узели два лика у 5.11 прслуцима на отвореном слупаном нисан пикапу (WHO), насули у малу епрувету и одвезли у лабораторију која се налази у Сиера Леоне на том истом пикапу док је напољу било око 40 степени.

Претпостављам да се 90 % вас сада пита о каквом се вирусу ради. Ја сам се тада исто питао међутим кад сам видио да је момак (нигеријски војник) у двадесетим годинама умро кроз неколико дана схватио сам да се ради о “болешчини” због које бих могао остати у Западној Африци заувијек. Отказао сам лет и путовање кући на одмор, позвао сурпугу рекао јој истину и замолио је да СЛАЖЕ мојим родитељима како имам посла због којег помјерам годишњи за мјесец дана (период инкубације вируса је 21 дан).

Моја тадашња одлука је била тешка али и једина реална јер сам својим доласком у БиХ био потенцијална “бомба” која би ову болест могла проширити не само на моју породицу него и шире. На моју срећу био сам негативан и сада ово куцам. Да сам био позитиван можда ово никад не бих куцао нити би ви читали.


Све ово пишем само због (НЕ) одговорности. Пратим вијести и читам да су људи дошли из високо ризичних подручја и нису отишли у карантин јер су морали да “заврше” неколико послова… Kао одрасла особа не могу никако да схватим такво понашање.

Опет се враћам у Африку у 2013./2014. годину када сам свједочио епидемији Еболе у Либерији. Сада ме људи у Америци питају како се Ебола ширила тако лако по Африци. Ја им кажем ЛАKО. Лако из разлога што ти људи немају услове да одржавају хигијену а њихова култура и традиција им не олакшава када је дистанцирање у питању.


Е сада се питам шта нама фали у “модерном свијету“, шта нам фали да се ово лудило заустави. Онда погледам око себе и сконтам да нам фали само једно а то је по мени Д И С Ц И П Л И Н А! Ми смо багра која ће се сама побити и истријебити. Багра смо и у Финској, Босни, Америци, Грузији, Бразилу, Аустралији, Русији и “all around the world“.
Све нам је смијешно (чак и фотке карантина). Не цијенимо никога (чак ни медицинске раднике који се ломе), гледамо само себе (иако можемо побити старије заразом), тоалет папир и остале глупости не морам посебно помињати.


Дакле да сумирам…не треба нама никакав вирус. Истријебићемо се ми и без њега (вирус нас само мало погура). На крају, ја живим у Њујорку, како каже чувена изрека-граду који никад не спава.


Питање: како се заразити корона вирусом у NY?
Одговор: ЛАKО!!!
NY никад не спава (јер мислите да Вирус спава).
Нек нам је Бог на помоћи (сваком свачији).

IT IS WHAT IT IS!
Чувајте се људи 💙

#crnirules

Filter 2019