Tue. Jan 26, 2021
ћирилица /латиница

Катедра за русистику од данас најмодернија у региону

Аутор: ФИЛТЕР/ В.Ч.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов данас је на Филозофском факултету на Палама свечано отворио најсавременију учионицу и фоно-лабораторију руског језика.

Студенти Kатедре за русистику стекли су најбоље услове за учење тог језика у цијелом региону.

Колико студената студира руски?

Руски и српски језик и књижевност тренутно студира 77 студената.
Руски језик и књижевност и међународни политички односи нови је смјер који има 6 студената.

Вук Стојановић, студент прве године Руског језика и књижевности и међународних политичких односа у изјави за “Филтер” каже да би комбинација изучавања руског језика и међународних политичких дешавања у свијету била од велике користи. Вјерује да ће у наредним годинама овај смјер доживјети процват.

“Српски и руски језик јесу слични, људи кажу да су то исти језици као и већина словенских језика, међутим граматика нашег језика је много тежа него граматика руског језика и самим тим мислим да је нама много лакше учити руски језик него Русима учити српски”

Његовање сарадње Русије и Републике Српске

“Руска хуманитарна мисија набавила је различите материјале из руског језика и књижевности на захтјев Универзитета. Ово је још један корак напријед у сарадњи Руске хуманитарне мисије и Факултета на Палама”, рекао је амбасадор Иванцов.

Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Увиверзитета у Источном Сарајеву нагласио је да је вриједност опреме, која подразумијева опремање учионице, књиге и превођење, износи 28.000 евра. То је највећа појединачна донација Универзитету и Филозофском факултету.

Милан Кулић, ректор Универзитета у Источном Сарајеву подсјетио је на садржајну сарадњу са универзитетима у Руској Федерацији, на потписани споразум са 11 руских универзитета, као и на то да је у посљедње три године у Вороњежу боравило 300 студената, наставника и сарадника из Републике Српске.

Filter 2019