Wed. Mar 3, 2021
ћирилица /latinica

ISTOČNA ILIDŽA: Opština spremna da plati testiranje na korona virus svim stanovnicima

Autor: FILTER/M.K.

Načelnik opšine Istočna Ilidža Marinko Božović pozvao je Republički štab za vanredne situacije i Ministarstvo zdravlja RS da u ovoj opštini primijene kineski model borbe protiv virusa korona. Opština će, poručuje, platiti sva testiranja.

„Spremni smo da odustanemo od svih kapitalnih projekata u 2020. Jer ako naši stanovnici izgube zdravlje džaba nam svi infrastrukturni projekti. Sredstva ćemo obezbijediti iz različitih budžetskih stavki a odnose se i na plate zaposlenih, sredstva političkim partijama, paušale odbornicima, sredstva nevladinim organizacijama i sve kapitalne projekte“, navodi Božović.

Štab za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža donio je zaključak o isplati sredstava za testiranje stanovnika ove opštine na prisustvo virusa korona. Plan je da se iz opštinskog budžeta refundiraju troškovi testiranja.


Prijedlog je da se prvo testiraju svi koji imaju rješenje o izlolaciji ili su pod medicinskim nadzorom, potom svo medicinsko osoblje. Test ne može biti skup ako se radi o zdravlju stanovništva, poruka je načelnika opštine.

„Ukoliko neko ne dobije simptome ne znači da neće u narednom periodu oboljeti i prenijeti virus stanovnicima naše i susjednih opština. Hoćemo da se ljudi testiraju, da se obezbijedi dovoljan broj testova.“

Po informacijama opštinskog štaba za vanredne situacije na području Istočne Ilidže trenutno je u izolaciji ili pod zdravstvenim nadzorom 114 stanovnika ove opštine. Na području Sarajevsko-romanijske regije je oko 550 lica u izolaciji a samo 12 je testirano, kaže Božović. Traži dovoljan broj testova koje će platiti opština.

“Nakon toga smo spremni da se, kao lokalna zajednica zatvorimo u svoje granice, onoliko dana koliko traje vanredna situacija, i da sačuvamo zdravlje naših stanovnika, što znači da ćemo preduzeti sve potrebne mjere, kako bi naši stanovnici bili zaštićeni”, rekao je Božović

Filter 2019