Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /latinica

ISTOČNA ILIDŽA: Naredba o obaveznom provođenju mjera zbog koronavirusa

Na osnovu člana 70. Statuta Opštine Istočna Ilidža, člana 59. i 29. Zakona o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik RS broj 97/16 i 36/19), člana 42. Zakona o budžetskom sistemu RS (Službeni glasnik RS 12/112, 52/14, 13/15 i 15/16) i Naredbe ministra zdravlja i socijalne zaštite RS od 13.03.2020., a na prijedlog Tima za praćenje epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona (COVID – 2019), načelnik opštine Istočna Ilidža donosi:

NAREDBU O OBAVEZNOM PROVOĐENJU MJERA ZA REAGOVANJE NA POJAVU BOLESTI IZAZVANE NOVIM VIRUSOM KORONA NA PODRUČJU OPŠTINE ISTOČNA ILIDŽA

1. Nalaže se sprovođenje dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza.

2. Obavezna dezinfekcija se mora izvršiti u roku od 48 časova nakon stupanja na snagu ove naredbe.

3. Nalaže se dostavljanje izvještaja u roku od 72 časa nakon sprovedene dezinfekcije svih javnih objekata, javnih površina i sredstava javnog prevoza Timu za praćenje epidemiološke situacije na području opštine Istočna Ilidža.

4. Nalaže se kontinuirano obavljanje preporučenih mjera Instituta za javno zdravstvo u pogledu dezinfekcije vlastitih objekata, površina i sredstava prevoza.

5. Uputiti zahtjev komercijalnim bankama za odobravanje moratorija na otplatu kredita Opštini Istočna Ilidža na period od 3 mjeseca.

6. Zabranjuje se rad sljedećim objektima, svakim radnim danom i u dane vikenda:
– diskotekama,
– ugostiteljskim objektima vrste noćni klubovi,
– svadbenim salonima,
– fitnes centrima (fitnes, bodi bilding klubovima i sličnim oblicima
organizovanja),
– dječijim igraonicama.

7. Ograničava se rad do 18,00 časova svakim danom, izuzev nedjeljom kada je radno vrijeme do 13,00 časova, sljedećim objektima:
– trgovačkim centrima,
– ostalim trgovinskim objektima (svima, uključujući i tržnice na malo –pijace),
– ugostiteljskim objektima svih vrsta, a uključujući i ugostiteljske objekte smještene na autobuskim i benzinskim pumpnim stanicama,
– gosti koji su smješteni u ugostiteljskim objektima koji vrše uslugu smještaja mogu da koriste usluge restorana u periodu od 07,00 do 20,00 časova.

8. Ograničava se rad do 22,00 časa svakim danom sljedećim objektima:
– trgovinskim objektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača (isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda).

9. Inspekcijski nadzor nad provođenjem mjera iz članova 1, 2, 4 ove naredbe obavljaju zdravstveni inspektori (Inspektor za hranu sa ovlašćenjima za sanitarnu zaštitu – Grad Istočno Sarajevo).

10. Zadužuje se JKP Komil Istočna Ilidža, da pojačaju aktivnosti na čišćenju gradskih ulica i kontejnera.

11. Ova naredba stupa na snagu odmah, a naknadno će se objaviti u Službenim novinama Grada Istočno Sarajevo.

Načelnik opštine
Marinko Božović

Filter 2019