Sun. Feb 28, 2021
ћирилица /латиница

Зашто је Њујорк постао нови епицентар заразе?

Аутор: Огњен Црногорац

.

Док ово пишем бројке на сајтовима за праћење ширења корона вируса вртоглаво расту па тако у овом моменту САД имају 86.548 позитивних случајева од тога само држава Њујорк 38.977. Сам податак да је сљедећа држава по броју обољелих сусједни Њу Џерзи са 6.876 случајева након чега се редају остале државе, говори много.


О смртним случајевима нећу писати јер не желим. Ако некога интересује може да нађе податке. Ја искрено не пратим овдашње медије осим ту и тамо ако ми неко пусти неки линк или баш налетим на вијест. У кући искљућиво пратим вијести из Републике Српске, БиХ, Србије и региона (вјероватно многи сада кажу “ја будале“, али тако је). Иако не пратим локалне вијести није тешко закључити како је овај град постао епицентар заразе а сада ћу објаснити зашто ја тако мислим.


Наиме, док је вирус бјеснио у Kини некад почетком године у NY се није могла примјетити нека забринутост. Сјећам се да је у академију у којој тренирам дошао млађи пар из Kине како би радили тренинг са нама и чуо сам пар коментара у смислу “зашто баш сад да путују” и тако даље. Kада се вирус почео ширити на Иран, Италију, Шпанију и даље почео сам примјећивати благу нервозу. Чисто по која маска ту и тамо, дотицање лактовима у знак поздрава уз неизоставан осмијех (тачније подсмијех). Већ тада у разговору са својим колегом који је такође из БиХ дошли смо до закључка да је наредни епицентар корона вируса NY. Зашто? Знате како кажу “Big Apple never sleep” и то је дефинитивно тако. Не можете тек тако успавати милионски град. У друштву у којем влада демократија не можете рећи појединцу или групи да од сада не може ићи на посао, да не може водити свој бизнис итд, јер исти имају упориште да се пожале на права која остварују у друштву и систему у којем живе.


Иако у Њујорку живим само двије године научио сам да људи овдје живе прилично у складу са оном пјесмом Забрањеног пушења “Југо 45“- “било је то добро вријеме, све на кредит, све за рају, јаране“. Е сад знамо док се ради и зарађује, све иде. Плаћају се трошкови, рачуни, рате кредита, кредитне картице, у овом случају огромне станарине и све иде без проблема… Међутим кад се створи потреба да се град “закључа“, да све стане, мислите да је то једноставно. Наравно да није и наравно да наилазите на отпор свих слојева друштва од платиоца до наплатиоца.


Појава овако лако преносивог вируса са човјека на човјека је пронашла најидеалније мјесто на земљи, а то је овај град. Kапитал да би се одржао треба економију. Економија треба производњу и кретање роба. Производња и кретање роба треба раднике. Ако се ови закључају на 14 дана… не требам писати шта ће се десити.


О здравственом систему не желим много писати јер искрено, Богу хвала, и не знам пуно. Знам само да уколико нисте осигурани треба да заобилазите болнице јер су трошкови лијечења огромни. Наравно, знамо из искуства да овакве ствари не могу проћи без уплитања политике па је тако и овдје. Обзиром да је кампања за предсједничке изборе у току политика не посустаје и рекао бих иде у корак са вирусом који полако осваја град и државу.


Медији раде свој посао јако добро, овдје су на висини задатка и држе контролу над становништвом. Јуче сам погледао кратки снимак испред болнице у једном насељу које је близу мјеста у којем зивим. Људи чекају у реду на тест (ковид 19) и док чекају разговарају, пуше цигарете, причају на телефон и имају тај неки блиски контакт. Након тога сам схватио да се већина људи тестира из страха, а не зато што се осјећа лоше или има симптоме. Дакле утицај медија на становништво је прејак.


И на крају, док завршавам овај текст спремам се на посао. Имам срећу јер путујем аутом а не јавним превозом који је извор заразе у “нормалним” условима, а не сада у вријеме пандемије.


Питате се зашто радим?


Па зато што “Big Apple never sleep“.

Велики поздрав за моје Источно Сарајево!


Будите ми здрави 💙

#crnirules

Filter 2019