Sun. Jan 24, 2021
ћирилица /латиница

Ево зашто су толико драгоцјени: Kако ради и чему служи респиратор

Шта је респиратор, којим пацијентима је неопходан, када болесник може да се скине са респиратора…
Извор: Мондо/WebMD

Нови корона вирус који је крив за пандемију изазива респрираторну инфекцију под називом КОВИД-19. Вирус САРС-ЦоВ-2 код заражених особа продире у дисајне путеве, и отежава дисање.

Тренутне процјене су да око 6% људи који оболе развије тешку форму болести и буде у критичном стању, а међу њима отприлике сваком четвртом пацијенту буде потребан респиратор да би могли да дишу.

Иако се бројеви и проценти мијењају из дана у дан, како се вирус шири свијетом, извјесно је да ће великом броју обољелих бити потребан респиратор.

Сигурно сте свјесни да је овај медицински уређај тренутно најтраженија “роба” на свјетском тржишту, а знате ли ради и зашто је толико драгоцјен?

Шта је респиратор

То је машина која тешко болесним људима помаже да дишу, ако то сами не могу. Овај уређај користи се код болесника који су на интензивној њези и обезбјеђује довод ваздуха обогаћеног кисеоником (и лијеком или комбинацијом лијекова) одређене температуре и влажности у плућа обољелог.

У којим случајевима је потребан

Kада нормално удишемо и издишемо, плућа ћелије снабдјевају кисеоником који им је неопходан, а при издисају се ослобађа угљен-диоксид. Али, КОВИД-19 у тешким случајевима изазива упалу дисајних путева и плућа постају преплављена течношћу.

Респиратор механички помаже да се тијело снабдијева кисеоником. Да би се ставио на респиратор, пацијент мора бити интубиран, што значи да ће ендотрахеална цев, која је везана са респиратором, бити кроз нос или уста увучена у дисајне путеве.

Kод тежих пацијената, за које се процјењује да ће дуже бити на респиратору, неопходна је трахеостомија, да би интубација била спроведена директно кроз душник, у вратном делу.

Респиратор механички упумпава кисеоник у тијело, при чему може и да “издише” умјесто пацијента, у случајевима да је пацијент у толико лошем стању да није у стању сам то да изведе.

Респиратор може да буде подешен на одређени број удисаја у минуту, а може бити подешен и тако да “ускочи” кад пацијент има потешкоћа, па уређај у таквим случајевима упумпа ваздух у плућа након што током одређеног периода није регистрован самосталан удах пацијента, пише WebMD.

Kада се пацијент “скида” са респиратора

Респиратор не лечи КОВИД-19, нити било коју другу болест која изазива потешкоће са дисањем. Помаже обољелима да преживе док им не буде довољно добро да плућа поново самостално могу да обављају функцију, а обољела особа да дише без потешкоћа.

Filter 2019