Wed. Jan 27, 2021
ћирилица /латиница

ДАНИЈЕЛА МРДА: Школа ставља на располагање 150 лаптопа

Извор: СРНА

Основна школа “Свети Сава” из Источног Новог Сарајева спремна је да стави на располагање око 150 лаптопа ученицима и наставницима да би се помогло у реализацији наставе на даљину, изјавила је Срни директор школе Данијела Мрда.

Опрема која се ставља на располагање биће издата на реверс, уз напомену да је потребно руковати одговорно и са пажњом, те је вратити у школу неоштећену по завршетку кориштења.

Мрда је навела да су донијели ову одлуку у складу са препоруком Министарства просвјете и културе Републике Српске да школе ставе све своје ресурсе на располагање наставницима и ученицима, те је напоменула како има дјеце са којом наставници комуницирају путем фиксних телефона, јер нису сви истог социјалног статуса.

Она је истакла да настава на даљину, која се реализује путем Радио-телевизије Републике Српске, за сада функционише добро и да су разредне старјешине добиле упутства да искомуницирају одјељења, повежу ученике и све предметне наставнике.

Учитељима је мало лакше, они су у комуникацији са једним одјељењем, а предметни наставници у једној великој школи, као што је наша, имали су мало потешкоћа у начину комуникације, али смо ипак успјели доћи до сваког ученика“, истакла је Мрда.

Она је додала да су наставници свакодневно у контакту са ученицима, провјеравају задаће, дају додатна појашњења и упутства и за сада је судећи по реакцијама родитеља и ученика комуникација добра.

Наставници су добили и инструкцију да преко асистената у настави ступе у контакт са родитељима и гдје је то могуће помогну дјеци са одређеним потешкоћама у учењу, као и ученицима који наставу похађају по прилагођеном наставном плану и програму. Наш школски дефектолог ће у комуникацији са наставницима од понеђељка ступити у контакт са родитељима тих ученика да би и они добили одређене задатке и били праћени на адекватан начин“, истакла је Мрда.

Мрда, која је и предсједник Актива директора основних школа Сарајевско-романијске, старохерцеговачке и доњоподрињске регије, истакла је да је свих 20 школа дезинфиковано, те да директори прате упустава надлежног министарства.

Она је истакла да ће школска година бити успјешно завршена и да родитељи не треба да брину.

Мрда је указала да је најважније да су ученици безбједни и апеловала да вријеме проведу у кућној изолацији с циљем спречавања ширења пандемије.

Родитељима ученика је поручила да имају повјерење у образовни систем Републике Српске, ресорно министарство и Владу Српске, која на све могуће начине проналази адекватна и квалитетна рјешења за ученике.

Чини ми се да сви функционишемо као један, у складу са препорукама Владе Републике Српске и Kризног штаба. Надати се да смо благовремено реаговали и на прави начин“, додала је Мрда и захвалила свим колегама укљученим у реализацију наставе на даљину.

Filter 2019