Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Градски превоз – колико пара толико и линија

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Јавни градски превоз у надлежности је Града Источно Сарајево. О стању у овој области говорило се на посљедњој сједници Скупштине града, када је пред одборницима била Информација о функционисању превоза у 2019. години (са приједлогом мјера за побољшање).

У одјељењу за просторно уређење, саобраћај и стамбено-комуналне послове, које је обрадило информацију, као прву мјеру за побољшање наводе – „Донијети стратегију јавног градског саобраћаја на подручју града

Друга мјера би требала бити дефинисање статуса аутобуских надстрешница, а трећа набавка и постављање надстрешница.

Све мјере које би требале побољшати стање у градском превозу
Све мјере које би требале побољшати стање у градском превозу

Нажалост, информације попут ове, извјештаји и одлуке нису доступни сваком грађанину – на званичном интернет порталу Града Источно Сарајево много је свакодневних вијести, али материјала на основу којих одборници доносе одлуке нема.

Како сваки појединац има право да буде информисан о томе шта надлежни раде на испуњавању свакодневних потреба грађана, преносимо вам најважније информације у вези са јавним градским превозом.

Који су проблеми?

На почетку Информације о функционисању јавног градског превоза на подручју Источног Сарајева наводе се проблеми у организацији превоза.

Као највећи означени су велика површина града, недовољно насељена мјеста, удаљеност руралних мјеста од центра општина, лоша и неуређена путна инфраструктура.

Најизраженији проблем ипак је недовољан број путника.

„Радничка популација због затварања фабрика и индустрије, које су раније запошљавале велики број радника и који су користили јавни градски превоз, је скроз нестала. Лоша путна инфраструктура и смањен број путника су узрок малог броја обртаполазака на свим линијама које тако постају нерентабилне и непотребне, те се исте због наведених разлога и даље гасе и престају саобраћати“, наводи се у информацији.

Суфинансирање

Град Источно Сарајево је у прошлој години буџетом планирао 278 000 КМ за суфинансирање нерентабилних линија и полазака на појединим линијама.

Мјесечни износи о финансијској помоћи превозницима за одређене линије
Мјесечни износи о финансијској помоћи превозницима за одређене линије

 Износи су одређени Правилником за додјелу средстава финансијске помоћи јавног градског и приградског превоза на подручју града Источно Сарајево.

По општинама у којима се субвенционишу нерентабилне линије преглед мјесечних средстава изгледа овако: Пале 5 556 КМ, Соколац 4 202 КМ, Источни Стари Град 4 101, Трново 1 595 КМ, Источна Илиџа 1 483 КМ, Источно Ново Сарајево 3 121 КМ.

Град је у претходној години са 30 000 КМ финансирао и ванредни превоз дјеце кроз програм бесплатног скијања на Јахорини.

Контрола и надзор

Како би се обезбиједила боља контрола и надзор над одвијањем превоза на утврђеним линијама, Град је у сарадњи са градском Развојном агенцијом реализовао пројекат „Паметан превоз“, наводи се још у информацији.

„Инсталисано је 25 уређаја у возилима превозника и обезбијеђено централизованоприкупљање података везаних за одржавање линија, као и израда апликације за мобилне телефоне…Овим пројектом обезбијеђена је потребна ИКТ инфраструктура како би се обезбиједило и на вријеме могло приступити веб апликацији.“

Остале активности

За вертикалну сигнализацију потрошено је 29 988 КМ, а за хоризонталну 52 648 КМ.

Град је у 2019. на подручју шест градских општина финансрао постављање.

– 230 саобраћајних знакова

– 10 путоказа, табли и туристичке сигнализације

– 2 саобраћајна огледала

– 12 „лежећих полицајаца“

У Информацији се наводи и да је „поправљен већи број поломљених, изваљених и оштећених саобраћајних знакова, путоказа и путоказних табли“.

Наводи се и то да средства за обиљежавање хоризонталне сигнализације нису довољна јер је изграђен велики број нових улица и паркинг простора, па би ова средства требало повећати.

„У наредном периоду је потребно издвајати много већа средства за обиљежавање хоризонталне сигнализације. Потребно је нагласити да се ова сигнализација по правилу у ужим и централним дијеловима свих већих градова обиљежава два пута (прије и послије зиме) због веће густине саобраћаја и бржег хабања“.

У Информацији пише и то да је постојаност боје по атестима произвођача шест мјесеци, а да посебан проблем код нас представљају „прљаве улице, со и фракција која се користи за посипање путева и улица у зимском периоду а послије тога јако споро и готово никако у појединим улицама не уклања“.

Filter 2019