Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Ваздух олимпијске планине одмара душу и тијело

Пале су у вријеме аустроугарске окупације биле ваздушна бања, а Јахорина са највишим врхом Огорјелица од 1.916 метара надморске висине погодна је за здрав и пријатан боравак на овој планини у зимском и љетном периоду
Извор: СРНА/Маја KРСМАНОВИЋ БРЧKАЛО

Олимпијска љепотица Јахорина водећа је туристичка дестинација у Републици Српској и шире, а њен планински ваздух на надморској висини и до 1.916 метара привлачи све већи број туриста зими и љети.

Директор Туристичке организације “Јахорина” града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је да је ова олимпијска планина постала позната широм свијета, те атрактивна дестинација читаве године.

Осим инфраструктуре која је усмјерена на унапређење стаза, вертикалног транспорта, налазе се и садржаји попут забаве, концерата највећих музичких звијезда, такмичења, представа, спортских активности. Њени потенцијали се не исцрпљују само зимском понудом, изјавио је Тошић за Срну.

Осим зимских туристичких садржаја, Јахорина нуди и љетне.

ЉЕТО НА ПЛАНИНИ

Због чистог и свјежег ваздуха који је погодан и за људе са озбиљним и хроничним тегобама, посљедњих неколико година влада велико интересовање за љетни туризам на Јахорини.

У љетном периоду велики број туриста долази првенствено због боравка у природи и планинске климе која пружа разне могућности за излетнике, планинаре, ловце, риболовце и спортисте.

Туристи и посјетиоци на планини могу да уживају у пјешачким стазама, вожњи бицикала по брдским путевима, четвороточкаша у четинарској шуми, те разгледању природе у шестосједима, брању и сакупљању љековитог биља, као и планинарењу.

Ту су и кошаркашка игралишта, фудбалски терени, те могућност уживања у гастро понуди.

Шетња и боравак на свјежем ваздуху повољно утичу на људски организам – опорављају се и дух и тијело.

Тошић наводи да за Јахорину некада кажу да је “станица до мора” јер је њена умјерена температура љети угоднија у односу на град за 15 степени.

Планина послужи и као душевна бања. Бројни спортски клубови и љекари су препознали квалитет ваздуха. Због тога многе спортске екипе долазе на базичне припреме“, прича Тошић и додаје да неколико година на припреме долазе мушка и женска одбојкашка репрезентација Србије.

Тошић напомиње да заједно са Олимпијским центром “Јахорина”, као носиоцем свих пројеката и активности на планини, унапређују и љетне садржаје.

Прошле године је реализован пројекат алпин-костер од језера на врху до подножја планине, дужине два и по километра, због којег су туристи први пут дошли на Јахорину, истиче Тошић и додаје да им је за ово љето у плану изградња нових адреналинских садржаја.

Он додаје да све што раде јесте с циљем привлачења све више туриста, те да ће Јахорина бити јединствена у региону са садржајима на самом врху и својој прелијепој висоравни.

Filter 2019