Sat. Jan 16, 2021
ћирилица /latinica

Budžet za razvoj turizma na Palama u 1937. godini

Pale u prošlosti
Autor: FILTER/A.K.

Stavke za unaprijeđenje turizma u opštinskim budžetima obično nisu velike. Da li i koliko treba ulagati u razvoj turizma? Slične dileme bile su i u ranijim periodima. To vidimo iz članka u beogradskom Vremenu iz 1937. godine.

Ono što je pohvalno jeste da su i tada Pale sa okolinom, važile za jedno od najljepših mjesta pa su mnogobrojni gosti dolazili čak i iz Zagreba i Beograda.

Nije se tada ni slutilo da će turizam postati jedna od najvažnijih privrednih grana za Pale.

Sto dinara za unapređenje turizma predvidela je vazdušna banja Pale kod Sarajeva

Kad prolećno sunce otopi sneg na visovima Jahorine, a po planinskim obroncima počne izbijati mirisna trava počinje nova sezona za Jahorinu, za Pale i celu okolinu.


Pale su izletište Sarajlija, najlepši kraj u celoj sarajevskoj okolini. Od ranoga proleća, pa do kasne jeseni izletnički vozovi su puni turista, vile bogatih Sarajlija ožive, a dva paljanska hotela napune se gostima. Iz godine u godinu broj gostiju iz Beograda i Zagreba sve je veći, jer Pale uživaju glas renomirane vazdušne banje prvoga reda. Sa svojom nadmorskom visinom od 900 metara, ograđene proplancima Jahorine i Romanije, Pale imaju sve uslove da se vremenom razviju i postanu boravište svih onih koji dođu da u mirisnim planinskim tišinama naću odmor ili ozdravljenje.


U ošptinskim budžetima svih vazdušnih banja i letovališta postoji pozicija „Za unapređenje turizma“. U budžetu opštine Pale na tu poziciju predviđeno je 100 dinara.


— Nije trebalo ni toliko, objašnjavaju u opštini. Mi smo seljačka opština i ne možemo trošiti na besposlice. —


Teško je dokazati da bi od priliva stranaca imao najveću korist baš seljak. Prepušteno sebi propada ovo mesto. Propada privredno. Gubi od značaja koji bi trebalo da ima. Jer prirodne lepote i sveži šumski zrak nisu dovoljni da privuku strance i turiste. A tu nisu samo Pale. Tu je Jahorina, tu vrelo Miljacke, jedinstven kraj po svojoj lepoti. Tu je i Stambolčić, čuveno izletište sarajevskih begova. Tu je i opevana Romanija. Sve je kao stvoreno za razonodu i za ozdravljenje.

Filter 2019