Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Буџет за развој туризма на Палама у 1937. години

Пале у прошлости
Аутор: ФИЛТЕР/А.К.

Ставке за унапријеђење туризма у општинским буџетима обично нису велике. Да ли и колико треба улагати у развој туризма? Сличне дилеме биле су и у ранијим периодима. То видимо из чланка у београдском Времену из 1937. године.

Оно што је похвално јесте да су и тада Пале са околином, важиле за једно од најљепших мјеста па су многобројни гости долазили чак и из Загреба и Београда.

Није се тада ни слутило да ће туризам постати једна од најважнијих привредних грана за Пале.

Сто динара за унапређење туризма предвидела је ваздушна бања Пале код Сарајева

Кад пролећно сунце отопи снег на висовима Јахорине, а по планинским обронцима почне избијати мирисна трава почиње нова сезона за Јахорину, за Пале и целу околину.


Пале су излетиште Сарајлија, најлепши крај у целој сарајевској околини. Од ранога пролећа, па до касне јесени излетнички возови су пуни туриста, виле богатих Сарајлија оживе, а два паљанска хотела напуне се гостима. Из године у годину број гостију из Београда и Загреба све је већи, јер Пале уживају глас реномиране ваздушне бање првога реда. Са својом надморском висином од 900 метара, ограђене пропланцима Јахорине и Романије, Пале имају све услове да се временом развију и постану боравиште свих оних који дођу да у мирисним планинским тишинама наћу одмор или оздрављење.


У ошптинским буџетима свих ваздушних бања и летовалишта постоји позиција „За унапређење туризма“. У буџету општине Пале на ту позицију предвиђено је 100 динара.


— Није требало ни толико, објашњавају у општини. Ми смо сељачка општина и не можемо трошити на беспослице. —


Тешко је доказати да би од прилива странаца имао највећу корист баш сељак. Препуштено себи пропада ово место. Пропада привредно. Губи од значаја који би требало да има. Јер природне лепоте и свежи шумски зрак нису довољни да привуку странце и туристе. А ту нису само Пале. Ту је Јахорина, ту врело Миљацке, јединствен крај по својој лепоти. Ту је и Стамболчић, чувено излетиште сарајевских бегова. Ту је и опевана Романија. Све је као створено за разоноду и за оздрављење.

Filter 2019