Sat. Jan 23, 2021
ћирилица /латиница

Бројне интервенције исцрпљују ватрогасце

“Будући да су грађани остали нијеми на све наше претходне апеле, те да је број пожара из дана у дан у све већем порасту, поново се обраћамо јавности са надом да ћемо успјети пренијети нашу забринутост, те да ће грађани схватити озбиљност ситуације и престати са активностима које свакодневно угрожавају здравље и животе људи, имовину и животну средину”, наведено је у саопштењу за јавност Територјалне ватрогасне јединице Источно Сарајево.

.
У протекла три дана на територији Источног Сарајева регистровано је више од 50 пожара на отвореном простору. Екипе Територијалне ватрогасне јединице радиле су даноноћно на санирању тих пожара, при том максимално оптерећујући техничке тако и људске капацитете.


„ Морамо истаћи да је оперативни персонал ватрогасне јединице преморен до крајњих граница издржљивости од даноноћних интервенција, које су по броју и времену трајања изискивале преко 20 сати рада у једном дану. Позивам грађане да ситуацију схвате крајње озбиљно, јер нам се због њиховог немара, недостатка свијести и друштвене одговорности могу десити пожари катастрофалних размјера”, навео је Његош Вукадин, старјешина ТВЈ Источно Сарајево.

“Сматрам да нам у оваквој ситуацији, када нам додатно пријети опасност од глобалног проблема, односно пандемије вируса корона, најмање требају пожари који би изискивали укљученост огромног броја људи и технике у дужем временском периоду. Напомињемо да смо ангажовани од стране општинских кризних штабова на дезинфeкцији и прању улица у циљу спрјечавања ширења, по животе и здравље људи веома опасног вируса, те да нам пожарна преоптерећеност угрожава ангажман и на овом пољу.
Још једном апелујем на вашу свијест да вашом активношћу не доприносите погоршању и онако опасног тренутка у којем се налазимо. Одгодите спаљивање корова и пољопривредног отпада, или бар предузмите све потребне мјере које ће осигурати да се чишћење ваших имања не измакне контроли и проузрокује пожаре већих размјера. Поново вас позивамо да, ако баш морате да вршите спаљивање отпада, претходно обавјестите најближе ватрогасно одјељење ТВЈ ради приправности праћења и контролисаног спаљивања.“, поручио је Вукадин.

Filter 2019