Sun. Jan 17, 2021
ћирилица /латиница

Апотека, продавница, болница, Јахорина – како прича о корона вирусу утиче на нашу свакодневицу?

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

У Источном Сарајеву нема обољелих од корона вируса, али је ово тема са којом се почиње сваки разговор. Разлике нема, о корони говоре све генерације, размјењују се савјети о мјерама превенције, преносе се рецепти за јачање имунитета али и непровјерене информације.

Ми одговоре тражимо од оних који су у најдиректнијем контакту са грађанима.

Мр Сања Шеховац из апотеке „PharmaSan“ каже да се наши суграђани распитују о начину преношења вируса, како се могу заштитити и шта требају користити како би ризик свели на минимум.

„Траже се маске, алкохол и гелови за дезинфекцију руку, препарати за јачање имунитета. Препоручујемо одржавање личне хигијене, што чешће прање руку, употребу средстава за дезинфекцију, избјегавање масовних окупљања и затворених простора, јачање имунитета… У том случају нема мјеста паници и страху“

Иако је потражња за средствима за дезинфекцију много већа него раније, у овој апотеци кажу да настоје обезбиједити довољне количине тако да несташице нема.

И у једној апотеци у Палама потврђују да се највише купују средства за дезинфекцију. Траже се и хируршке маске али њих у продаји нема већ мјесец дана.

Много више посла имају и трговци. У продавнци „Оногошт“ у Источном Новом Сарајеву кажу да посљедњих дана робу чешће набављају јер је потражња порасла.
 Грађани купују у већим количинама.

„Највише се продају брашно, шећер, уље , тоалет папир и остале потрепштине“

У нашем граду нема обољелих од корона вируса. Они који су допутовали из земаља захваћених вирусом јавили су се надлежним службама, информисани су и у кућној изолацији. Сумњало се на један случај, била је организована изолација пацијента али је налаз на присуство корона вируса био негативан.

„Имамо спремљене собе за изолацију на инфективном одјељењу. Ако дође до ескалације вируса припремамо бивше одјељење пулмологије које је одвојено“, потврђује Небојша Шешлија, директор ЈЗУ Болница „Србија“

Страх од корона вируса, број обољелих и брзина преношења неки су од разлога скоро потпуног престанка путовања.
Штету ће осјетити туристичке дестинације, па и наша олимпијска Јахорина.

Игор Тошић, директор Туристичке организације „Јахорина“ каже да се резервације отказују иако је смјештај за март на планини био распродат.

„Хотели су скоро празни као и приватни смјештај. Услови за скијање су врхунски али нажалост десило се то да су људи морали да откажу због страха и препорука надлежних“

Filter 2019