Sun. Oct 25, 2020
ћирилица /латиница

ПАЛЕ:Одржана 15. Смотра рецитатора

Аутор: ФИЛТЕР/В.Ч.

Организатор је драмско-рецитаторска секција ЈУ Средњошколски центар ”Пале”чији водитељ је Бранка Малинић Чугаљ

Прво вече Смотре, стихове српских пјесника рецитовали су садашњи и бивши чланови Драмско-рецитаторске секције. ЈУ Средњошколски центар ”Пале” представљало је 18  рецитатора.

Друго вече рецитоваће малишани вртића ”Бубамара”, ”Цврчак”, ”Бамби”, дјеца Удружења ”Сунце” и Едукативног центра ”Биг Бен”, ученици основних школа ”Пале”, ”Србија” и ”Мокро”.


Анђела Плакаловић, члан жирија, мастер професор српског језика и књижевности дугогодишњи је учесник смотре рецитатора, како у такмичарском сегменту тако и ревијалном.

Трећу годину за редом сам и члан жирија. Често нас питају шта ми то гледамо и како бодујемо. Оно што бих ја истакла јесте да су сви они побједници јер су побиједили трему од јавног наступа. Ми вечерас имамо и гледамо тај финални производ, али иза тога стоји много припремања да се то најбоље изнесе публици– рекла је Плакаловићева.

Бранка Малинић Чугаљ, водитељ драмско-рецитаторске секције,
каже да ученици увијек говоре стихове наших српских пјесника да би се најприје упознали са нашим пјесницима, а потом ће лако да се упознају са страном поезијом.

Смотра има веома важан значај за очување нашег језика и нашег идентитета. Учећи стихове српских пјесника дјеца се са извора напијају духовношћу нашег рода на који могу бити поносни. Циљ је такође и савладавање јавног наступа, вјежба дикције и прије свега дружење младих– наглашава Чугаљ.


Ученица сам првог разреда гимназије и за мене ово много значи због тога што осим едукативног значаја стичемо нова пријатељства и упознајемо доста нових другара. Смотра ми значи због тога што ми спознајемо како се некад говорило и што сазнајемо кроз поезију како да се понашамо. Припремала сам се од октобра мјесеца и највише ми је помагала професорица Бранка Малинић Чугаљ и на томе сам јој захвална– изјавила је Катарина Мандић једна од учесница Смотре.

Filter 2019