Sat. Oct 31, 2020
ћирилица /латиница

Умро Лери Теслер, творац чувених рачунарских команди copy-paste

Извор: ББЦ

Лери Теслер (Larry Tesler), један од пионира рачунарства, преминуо је у 74. години.

Теслер је током 1960-тих почео да ради у Силиконској долини, у вријеме када су рачунари били недоступни већини становништва.

Захваљујући његовим иновацијама – међу којима су команде cut (исијеци), copy (копирај) и paste (залијепи) – персонални рачунари су постали много лакши за коришћење.

Kомпанија Зирокс, у којој је Теслер провео део радног века, одала му је почаст.

Изумитељ исијеци/копирај и залијепи, као и пронађи/замијени и осталих команди Лери Теслер био је некада истраживач у Зироксу“.

Ваш радни дан сада је лакши захваљујући његовим револуционарним идејама“.

Теслер је рођен 1945. у Њујорку, а студирао је на Универзитету Стенфорд у Kалифорнији.

Пошто је дипломирао, специјализовао се за дизајн корисничког интерфејса. Главни задатак му је био да компјутерске системе учини једноставнијим за кориснике.

Радио је у више великих технолошких компанија током каријере.

Почео је у Kсероксу, а затим га је Стив Џобс позвао у Епл и у тој компанији провео је 17 година и дошао до мјеста главног научника.

Пошто је напустио Епл, покренуо је сопствени образовни стартап, а повремено је радио за Амазон и Јаху.

У разговору за ББЦ прије осам година рекао је: “Готово да постоји правило – пошто зарадите неки новац, не идете у пензију, већ неко вријеме финансирате друге компаније“.

Постоји снажан осећај узбуђења због шансе да пренесете знање на млађе генерације“.

Kонтракултура


Вјероватно најпознатији Теслеров изум, команде „исијеци и залијепи“, наводно је заснован на старом начину уређивања када су људи физички сјекли дијелове текста и лијепили их на друго мјесто.

Ова команда је први пут уврштена у Епл софтвер 1983. године на компјутеру Лиза.

Годину дана касније, нашла се у оригиналном софтверу за Мекинтош.

Једна од ствари у које је Теслер чврсто вјеровао да компјутерски системи треба да престану да користе радне режиме (модове).

Чак је имао и интернет сајт nomodes.com , а на Твитеру му је корисничко име било nomodes, а иста порука му је стајала на регистарским таблицама на аутомобилу.

Музеј историје компјутера из Силиконске долине саопштио је да је Теслер “комбиновао науку о рачунарима са својеврсном идејом контракултуре да би они требало да буду доступни свакоме“.

Filter 2019