Sat. Oct 31, 2020
ћирилица /latinica

INS: Obnova spomenika i izgradnja novih

Opštinska uprava opštine Istočno Novo Sarajevo ima u planu da u toku 2020. godine obnovi značajan broj postojećih spomenika na području lokalne zajednice.

Osim obnove postojećih, planirana je izgradnja i novih za šta će biti izdvojeno oko 150.000 KM budžetskih sredstava.

Načelnik opštine, Ljubiša Ćosić tvrdi da će, u saradnji sa Boračkom organizacijom, biti postavljene nove spomen-ploče u mjesnim zajednicma kao uspomena na ljude koji su dali život za Republiku Srpsku, te da će iz budžeta opštine biti izdvojeno oko 40.000 KM za rekonstrukciju dotrajalih i oštećenih spomenika borcima Vojske Republike Srpske na lokalnim grobljima.

Trenutno je u toku rekonstrukcija spomenika Slaviši Vajneru Čiči, narodnom heroju iz perioda narodnooslobodilačkog rata 1941 – 1945. godina. Stanovnicima Istočnog Sarajeva ovo područje poznato je kao “Čiča“, jer se veže za bivšu kasarnu “Slaviša Vajner Čiča” koja je se nalazila na tom mjestu.

Ćosić je podsjetio da je opština finansirala rekonstrukciju spomenika Zoranu Cvijetiću – prvom načelniku Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo, koji je poginuo 1994. godine.

Spomenik Cvijetiću je obnovoljen. Nakon što bude okončana rekonstrukcija spomenika Slaviši Vajneru Čiči slijedi postavljanje spomen-biste Slobodanu Principu Selji u Hilandarskoj ulici“, naveo je Ćosić.

On je podsjetio da je urbani dio opštine, nekada bilo područje kasarne “Slobodan Princip Seljo“.

Prvi čovjek opštine podsjeća da opštinska uprava namjerava da podigne spomenik porodici na Trgu Srbija, a radovi će početi za petnaestak dana.

Drago nam je da isti čovjek koji je radio spomenik Gavrilu Principu u Istočnom Sarajevu radi i spomenik porodici. Riječ je o akademskom vajaru Zoranu Kuzmanoviću. Taj spomenik će biti grandiozan i osim posvećenosti porodici, koja je najbitniji stub, želimo da u idejno rješenje budu uneseni i elementi koji se odnose na srpskog vojnika“, pojasnio je Ćosić.

Filter 2019