Sat. Oct 24, 2020
ћирилица /латиница

ИНС: Обнова споменика и изградња нових

Општинска управа општине Источно Ново Сарајево има у плану да у току 2020. године обнови значајан број постојећих споменика на подручју локалне заједнице.

Осим обнове постојећих, планирана је изградња и нових за шта ће бити издвојено око 150.000 КМ буџетских средстава.

Начелник општине, Љубиша Ћосић тврди да ће, у сарадњи са Борачком организацијом, бити постављене нове спомен-плоче у мјесним заједницма као успомена на људе који су дали живот за Републику Српску, те да ће из буџета општине бити издвојено око 40.000 KМ за реконструкцију дотрајалих и оштећених споменика борцима Војске Републике Српске на локалним гробљима.

Тренутно је у току реконструкција споменика Славиши Вајнеру Чичи, народном хероју из периода народноослободилачког рата 1941 – 1945. година. Становницима Источног Сарајева ово подручје познато је као “Чича“, јер се веже за бившу касарну “Славиша Вајнер Чича” која је се налазила на том мјесту.

Ћосић је подсјетио да је општина финансирала реконструкцију споменика Зорану Цвијетићу – првом начелнику Центра јавне безбједности Српско Сарајево, који је погинуо 1994. године.

Споменик Цвијетићу је обновољен. Након што буде окончана реконструкција споменика Славиши Вајнеру Чичи слиједи постављање спомен-бисте Слободану Принципу Сељи у Хиландарској улици“, навео је Ћосић.

Он је подсјетио да је урбани дио општине, некада било подручје касарне “Слободан Принцип Сељо“.

Први човјек општине подсјећа да општинска управа намјерава да подигне споменик породици на Тргу Србија, а радови ће почети за петнаестак дана.

Драго нам је да исти човјек који је радио споменик Гаврилу Принципу у Источном Сарајеву ради и споменик породици. Ријеч је о академском вајару Зорану Kузмановићу. Тај споменик ће бити грандиозан и осим посвећености породици, која је најбитнији стуб, желимо да у идејно рјешење буду унесени и елементи који се односе на српског војника“, појаснио је Ћосић.

Filter 2019