Fri. Oct 30, 2020
ћирилица /латиница

Спорна одлука Уставног суда БиХ отворила Пандорину кутију: Могућ удар и на шумско земљиште у Српској

Извор: Глас Српске

Након што је Уставни суд БиХ оспорио један од чланова Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске и донио одлуку према којој се ово земљиште проглашава државним, у власништву БиХ, сличан сценарио би се могао десити и када је у питању шумско, али и водно земљиште у Српској.

Упозорили су на ово из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, истичући да постоји реална опасност да представници бошњачких партија искористе посљедњу одлуку Уставног суда БиХ и поднесу сличну апелацију и за шумско земљиште, које заузима око 52 одсто територије РС.

Не би нас изненадило да се одлуче и на тај корак, те на тај начин угрозе територијални интегритет и суверенитет Српске, а који јој загарантован Уставом БиХ и Дејтонским споразумом. На овај начин укупно више од 60 одсто територије Српске би се нашло на удару – истакли су за “Глас Српске” из овог министарства, наводећи да је посљедња одлука овог суда незаконит и неуставан преседан против којег ће се борити свим легалним средствима.

Како су објаснили, Уставни суд БиХ је доносећи ову одлуку “погазио” своје раније одлуке из 2017. и 2018. године.

Они су тада разматрајући различите апелације навели да је пољопривредно земљиште добро од општег интереса те да је ово земљиште, а које није било предмет приватизације, власништво Српске, односно да она њиме управља и располаже – навели су из овог министарства.

То је уосталом, како кажу, потврдио и ОХР, који је 2010. године донио одлуку о попису државне имовине у и изван БиХ, а којом као државна имовина није пописано пољопривредно земљиште на које се односе измјене Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске.

Уставни суд је сада погазио све своје раније одлуке, што говори да се ради о чисто политичком потезу који нема никакве везе са правом, а ни са Уставом БиХ, а чији је тумач овај суд – рекао је портпарол овог министарства Александар Мацановић.

Да се ради о политички мотивисаној одлуци Мацановић аргументује и примјером из ФБиХ, гдје сличан закон годинама постоји, а који за “тумаче уставности” није споран.

Наиме, у Закону о пољопривредном земљишту ФБиХ из 2009. године, а за који су гласали посланици СДА, такође стоји одредба да је ФБиХ та која одлучује како ће располагати пољопривредним земљиштем.

Федерација је титулар над пољопривредним земљиштем. То никоме није спорно, али јесте када је у питању РС. Шта нам све то говори, да се ради о политички мотивисаној одлуци и удару на суверенитет Српске, с циљем да се централизује БиХ – увјерен је Мацановић.

У међувремену, додао је он, министарство ће наставити да ову имовину уписује као власништво Српске, јер јој је то право дато кроз Устав БиХ.

Ријеч је о око 85.000 хектара пољопривредног земљишта које се до сада водило као власништво разних пољопривредних комбината, а који годинама уназад више не постоје.

Уставни суд БиХ донио је одлуку према којој је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту РС којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске. Уставни суд је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Filter 2019