Thu. Oct 29, 2020
ћирилица /latinica

Prije 36 godina u Sarajevu otvorena Olimpijada

Prije tačno 36 godina, 8. februara 1984. godine, u Sarajevu su otvorene XIV Zimske olimpijske igre.

Bile su to po mnogo čemu posebne igre na kojima su oboreni brojni tadašnji rekordi. Na njima su nastupila rekordna 1.272 sportista iz 49 zemalja. U šest sportova u deset disciplina od 8. do 19. februara 1984. održano je 39 takmičenja.

U programu je bilo alpsko skijanje (Bjelašnica i Jahorina), bob i sankanje (Trebević), hokej i umjetničko klizanje (Zetra i Skenderija), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman). Na ovim igrama prijavilo se 49 nacionalnih olimpijskih komiteta. U Sarajevo je stigao rekordan broj učesnika (preko 2500).

Otvaranje igara pratilo je oko 60 000 ljudi na stadionu Koševo, i oko dvije milijarde u tv prenosu.


 Olimpijski plamen upalila je klizačica Sanda Dubravčić.

Igre su među učesnicima, a i među gledaocima ostale u vrlo dobrom sjećanju. Domaćinima je posebno bilo drago što je slovenski alpski skijaš Jure Franko osvojio srebrnu medalju u veleslalomu – prvu medalju koju će Jugoslavija dobiti na zimskim olimpijadama.

Devetnaestog februara na ceremoniji zatvaranja Zimskih olimpijskih igara tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Huan Antonio Samaran je rekao da je Sarajevo najbolji organizator Zimskih olimpijskih igara do tada.

Filter 2019