Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /латиница

ЈАХОРИНА: Хеликоптер за медицински транспорт доступан 24 часа

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Један од хеликоптера Хеликоптерског сервиса РС од данас ће бити смјештен на Јахорини. Користиће се у случајевима хитног медицинског транспорта.

У Олимпијском центру се надају да потребе за ангажовањем хеликоптера неће бити али су обезбиједили хелиодром и хангар на планини.

Изградња хелиодрома и хангара значајна је за цијелу регију јер ће се хеликоптер користити када се за то укаже потреба и то не само на Јахорини.Зорислав Ивановић, пилот Хеликоптерског сервиса РС каже да је њихова подршка на планини само наставак активности које свакодневно спроводе кроз широк спектар операција.

Годинама радимо ваздушни медицински транспорт. Изградњом хангара за хеликоптер на Јахорини направљена је могућност подршке становништву у источном дијелу Српске и бржој реакцији када се појави потреба за ваздушним транспортом “, изјавио је Ивановић.

Дејан Љевнаић, директор Олимпијског центра “Јахорина” изјавио је да је да су уложени максимални напори да безбједност на планини буде на највишем нивоу. Подршка Хеликоптерског сервиса Републике Српске и Републичке управе цивилне заштите додатни је корак ка максимално безбједном боравку на планини.

Хеликоптер ће се на планини налазити 24 часа са два пилота и то је само један од пројеката које смо ове године остварили. Отварањем хангара и доласком хеликоптера највише ће добити скијаши, јер ако хеликоптер спаси један живот, урадили смо много. Људски живот нема цијену“, рекао је Љевнаић.

Недељко Елек, предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра “Јахорина” истиче да је ово први центар у Југоисточној Европи који може својим посјетиоцима да понуди услуге Хеликоптерског сервиса.

Све што смо реализовали на Јахорини, урадили смо и уз помоћ Владе Републике Српске. Ово је континуирани вид подршке Владе и премијера Српске Радована Вишковића, као и директора Хеликоптерског сервиса Бобана Kустурића“, навео је Елек.

Дарко Љубоје, замјеник директора Републичке управе Цивилне заштите рекао је да су припадници ове службе увијек на располагању грађанима и привредним друштвима.

У сарадњи са општином Пале и Олимпијским центром потписали смо уговор о пружању помоћи, односно обезбиједили смо санитетско возило и медицинског радника. Подршку пружамо и Ски-центру Равна планина у омогућавању што бољих услова и подизању безбједности на већи ниво“, истакао је Љубоје.

Filter 2019