Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /латиница

ЦИВИЛНА ЗАШТИТА: Постројавање јединица за заштиту и спасавање

Извор: Срна

Поводом Међународног дана цивилне заштите – 1. марта вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић извршио је у Источном Сарајеву свечано постројавање, смотру специјализованих јединица за заштиту и спасавање, материјално-техничких средстава и опреме.

Новитовић је, честитајући постројеним тимовима Међународни дан цивилне заштите, истакао да се одаје признање свима који су помогли да Републчка управа Цивилне заштите буде систем који може одговорити на сваку катастрофу.

Он је нагласио да грађанима Републике Српске гарантује да у припадницима комплетног система заштите и спасавања постоји синергија, снага и квалитет да када то буде требало одговоре на изазове и врате све оно што је до сада уложено у овај систем.

“Смотром и приказивањем опреме смо показали да колико смо опремљени, а наредних дана ћемо у вјежбама показати колико смо оспособљени. Грађанима Републике Српске ћемо вратити све оно што улажу у нас а нама је искрена жеља да нас Српска никада не употријеби”, рекао је Новитовић.

В.д. директора Републичке управе цивилне заштите је напоменуо и да је донио одлуке о формирању јединица опште намјене као и специјалиованих јединица.

“У року од 30 дана настојимо да прибавимо све неопходне сагласности и уредимо, те јединице како би Влада Републике Српске донијела одлуку о формирању тих специјализованих јединица које би дјеловале на простору цијеле Српске у случају неблаговременог одговова локалних заједница на катастрофе или друге изазове који буду пред нама”, рекао је Новитовић.

Током церемоније уручене су донације Делегације ЕУ у БиХ у возилима и опреми, донација Владе РС и јединице за имплементације пројеката из кредита Свјетске банке у возилима и опреми које користе јединице за деминирање, чамци за јединице за спасавање на води и опрема која је донација Српско-руског хуманитарног центра у Нишу.

На смотри у Источном Сарајеву међу постројеним јединицама били су тимови цивилне зашите попут Јединице за трагање и спасавање из рушевина /УСАР/, Јединица за спасавање у води и под водом, Горске службе спасавања, тимови за деминирање, тимови са пумпама и тимови за пречишћавање воде.

Filter 2019