Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

Хиљаде људи на “Малом Зејтинлику”

Извор: СРНА

На Војничком спомен-гробљу “Мали Зејтинлик” на Сокоцу данас се, на Велике задушнице, окупило неколико хиљада људи из свих крајева Републике Српске, рекао је Срни старјешина Црквене општине Соколац протојереј ставрофор Илија Чупић.

Свештеник Чупић је подсјетио да је “Мали Зејтинлик” настао са великим егзодусом сарајевских Срба и да је он свједок егзодуса мртвих, јер су ти људи, напуштајући огњишта и имања, са собом понијели и посмртне остатке погинулих српских бораца.

Чупић је нагласио да се данас моле за покој њихових душа, али да се истовремено исказује и захвалност за њихову највећу жртву коју су дали да се слободно живи и ствара у Републици Српској.

Данас на овом највећем српском гробљу, гдје је сахрањено више од 960 српских јунака који су положили свој живот за нашу Републику Српску, помолићемо се за покој њихових душа и прелити њихове гробове“, рекао је Чупић.

Свештеник Чупић је подсјетио да се на Велике задушнице, пред почетак Часног поста, по српској традицији народ сакупља и посјећује гробља, да би се сјетио својих најмилијих који су упокојени и помолио се за покој њихових душа.

Свештенство црквене општине Соколац овај дан почело је служењем заупокојених литургија у храмовима, а потом су изашли на гробље да заједно са родбином и пријатељима прелију гробове њихових упокојених, како је то обичај и правило хришћанске вјере.

Заупокојене литургије служене су у цркви Преподобне мати Параскеве на “Малом Зејтинлику” и у цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Недељка и Миленко Самарџић дошли су из Зворника на “Мали Зејтинлик“, како већ чине годинама, да запале свијеће и положе цвијеће на гроб кћерке и сестре шеснаестогодишње /16/ Јадранке, која је као члан санитета Војске Републике Српске, погинула 5. августа 1992. године.

Породица Самарџић напустила је своје имање у Илијашу у великом егзодусу сарајевских Срба и сада живе у Зворнику.

Filter 2019