Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Univerzitet u Istočnom Sarajevu nastavlja saradnju sa ruskim univerzitetima

Izvor: SRNA

Delegacija ruskog grada Kolomna potpisala je ugovor o saradnji između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta iz Moskovske oblasti.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su ugostili rusku delegaciju, napomenuvši da Univerzitet ima sporazum sa deset univerziteta u Ruskoj Federaciji o izuzetno intenzivnoj i kvalitetnoj saradnji.

To se, prije svega, odnosi na univerzitete Lomonosov i Saratov koji imaju sporazum o saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Njihovi nastavnici su aktivno uključeni u izvođenje nastave na doktorskim studijama. Nekoliko studenata sa Univerziteta u Voronježu boravi na našem Univerzitetu, odnosno na Ekonomskom fakultetu u Brčkom“, rekao je Kulić novinarima nakon sastanka sa ruskom delegacijom.

On je dodao da je strateški interes Univerziteta u Istočnom Sarajevu da se saradnja intenzivira, te se nada da će u tome i uspjeti.

Rukovodilac Centra za međunarodno obrazovanje Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta iz Moskovske oblasti Kostjakova Larisa Nikolajevna izrazila je nadu da će potpisivanje ovog sporazuam o saradnji biti od koristi studentima i profesorima oba univerziteta.

“Naš Univerzitet ima deset fakulteta i u suštini svi odgovaraju onima koji postoje na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. Baš iz tog razloga se nadamo da će saradnja biti raširena i plodotvorna”, istakla je Nikolajevna.

Ona je zahvalila u ime ruske delegacije predstavnicima Univerziteta i grada Istočno Sarajevo na pozivu za posjetu i saradnju.

Nadam se da ćemo biti stvarni pobratimi, kao što će biti naši gradovi, tako i univerziteti“, navela je Nikolajevna.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić izjavio je da je potpisivanje međuuniverzitetskog sporazuma nastavak saradnje gradova Kolomna i Istočnog Sarajeva, odnosno realizacije sporazuma koji su ranije potpisali gradonačelnici dva grada.

On je istakao da grad podržava Univerzitet i pomaže njegov razvoj, te naglasio da će Istočno Sarajevo i Kolomna nastaviti saradnju i u oblasti obrazovanja, kulture, turizma i drugih zajedničkih đelatnosti na obostrano zadovoljstvo.

“Zahvaljujemo našim gostima na velikom gostoprimstvu koje su pokazali kada je delagacija Istočnog Sarajeva bila u Kolomnu i Moskvi, kao i Ambasadi Rusije u BiH, jer su omogućili da se saradnja uspostavi”, rekao je Lučić.

Potpisani međuuniverzitetski sporazum podrazumijeva razmjenu studenata, mobilnost akademskog osoblja, zajednički istraživački rad i razmjenu iskustava kada je riječ o visokom obrazovanju.

Rukovodstvo Univerziteta u Istočnom Sarajevu, na čelu sa rektorom Kulićem, predstavili su gostima iz Rusije strukturu i rad ove visokoškolske ustanove, te su zajedno sa dekanima Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta obišli laboratorije Univerziteta.

Prijem za rusku delegaciju u kabinetu gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića biće organizovan sutra u 9.00 časova.

Gosti iz Rusije sutra će u 11.15 časova posjetiti Vojničko groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu, potom Hram Svetog mučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, a u 14.00 časova Olimpijski centar “Jahorina”.

Posljednjeg dana posjete, u subotu, 29. februara, ruska i delegacija grada domaćina posjetiće u 9.00 časova fabriku “Mofas”, a u 11.00 časova je predviđeno polaganje vijenca na spomenik ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu u Istočnom Novom Sarajevu.

Filter 2019