Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /латиница

Универзитет у Источном Сарајеву наставља сарадњу са руским универзитетима

Извор: СРНА

Делегација руског града Kоломна потписала је уговор о сарадњи између Универзитета у Источном Сарајеву и Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић изразио је задовољство чињеницом да су угостили руску делегацију, напоменувши да Универзитет има споразум са десет универзитета у Руској Федерацији о изузетно интензивној и квалитетној сарадњи.

То се, прије свега, односи на универзитете Ломоносов и Саратов који имају споразум о сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву. Њихови наставници су активно укључени у извођење наставе на докторским студијама. Неколико студената са Универзитета у Вороњежу борави на нашем Универзитету, односно на Економском факултету у Брчком“, рекао је Kулић новинарима након састанка са руском делегацијом.

Он је додао да је стратешки интерес Универзитета у Источном Сарајеву да се сарадња интензивира, те се нада да ће у томе и успјети.

Руководилац Центра за међународно образовање Државног социјално-хуманитарног универзитета из Московске области Kостјакова Лариса Николајевна изразила је наду да ће потписивање овог споразуам о сарадњи бити од користи студентима и професорима оба универзитета.

“Наш Универзитет има десет факултета и у суштини сви одговарају онима који постоје на Универзитету у Источном Сарајеву. Баш из тог разлога се надамо да ће сарадња бити раширена и плодотворна”, истакла је Николајевна.

Она је захвалила у име руске делегације представницима Универзитета и града Источно Сарајево на позиву за посјету и сарадњу.

Надам се да ћемо бити стварни побратими, као што ће бити наши градови, тако и универзитети“, навела је Николајевна.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изјавио је да је потписивање међууниверзитетског споразума наставак сарадње градова Kоломна и Источног Сарајева, односно реализације споразума који су раније потписали градоначелници два града.

Он је истакао да град подржава Универзитет и помаже његов развој, те нагласио да ће Источно Сарајево и Kоломна наставити сарадњу и у области образовања, културе, туризма и других заједничких ђелатности на обострано задовољство.

“Захваљујемо нашим гостима на великом гостопримству које су показали када је делагација Источног Сарајева била у Kоломну и Москви, као и Амбасади Русије у БиХ, јер су омогућили да се сарадња успостави”, рекао је Лучић.

Потписани међууниверзитетски споразум подразумијева размјену студената, мобилност академског особља, заједнички истраживачки рад и размјену искустава када је ријеч о високом образовању.

Руководство Универзитета у Источном Сарајеву, на челу са ректором Kулићем, представили су гостима из Русије структуру и рад ове високошколске установе, те су заједно са деканима Електротехничког и Машинског факултета обишли лабораторије Универзитета.

Пријем за руску делегацију у кабинету градоначелника Источног Сарајева Ненада Вуковића биће организован сутра у 9.00 часова.

Гости из Русије сутра ће у 11.15 часова посјетити Војничко гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, потом Храм Светог мученика Георгија на Равној Романији, а у 14.00 часова Олимпијски центар “Јахорина”.

Посљедњег дана посјете, у суботу, 29. фебруара, руска и делегација града домаћина посјетиће у 9.00 часова фабрику “Мофас”, а у 11.00 часова је предвиђено полагање вијенца на споменик руском дипломати Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву.

Filter 2019