Mon. May 27, 2024
ћирилица /латиница

СОКОЛАЦ: Приказан филм о Споменку Гостићу

На Сокоцу је вечерас, у присуству великог броја посјетилаца, приказан четрдесетпетоминутни документарни филм “Споменко на вјечној стражи” и промовисана књига “Споменко и Озрен“, аутора Милета Савића – о најмлађем одликованом борцу Војске Републике Српске Споменку Гостићу.

Савић је рекао Срни да је, након документарног филма о четрнаестогодишњем дјечаку са Озрена – српском борцу, одлучио да напише и књигу, која има антиратну поруку.

Kроз тешку судбину Споменка указује се на то да је рат велика несрећа у којој страдају и млади, сиромашни и незбринути, какав је био и овај дјечак, и шаље порука да треба учинити све да рата никада више не буде“, истакао је Савић.

Он је нагласио да главни јунак његовог документарног филма и књиге може бити примјер љубави према животу, људима, свом селу и ђечака у којем, иако је имао тешко дјетињство, нема мржње.

Савић је подсјетио да је најмлађи српски борац у протеклом рату новинару рекао да је њему добро са војском, да има гдје да спава и да једе, истовремено апелујући да добри људи у Србији и широм свијета пошаљу помоћ дјеци на Озрену у одјећи, храни и лијековима, свјестан да од сваког зла има горе.

Управо та љубав према свему што га окружује и нада да ће доћи срећнији дани у мени је пробудила инспирацију да снимим документарни филм и напишем књигу, односно да отргнем од заборава Споменка, његову судбину и жељу за животом“, наводи Савић.

Он каже да је податке о Споменковом животу у родном селу Горњи Улишњак и засеоку Јовићи и тешкој судбини дјечака, који је остао без мајке, а у рату и без крова над главом и баке сакупљао од родбине, пријатеља, комшија, кумова и сабораца који имају само ријечи хвале о веселом и послушном дјечаку – борцу.

Савић је рекао да је након Бањалуке, Бијељине и Добоја, промоцију књиге и приказивање филма о Споменку Гостићу прије неколико дана почео и на подручју Сарајевско-романијске регије.

Он је подсјетио да су документарни филм и књига о животу најмлађег српског борца промовисани и у препуној сали Амбасаде Србије у Москви 2017. године.

Савић је истакао да је циљ да буду прикупљена средства за постављање споменика Споменку Гостићу у кругу манастира Озрен код Петрова, по благослову свештенства овог храма.

Организатор вечерашње промоције је соколачка Установа за културу “Перо Kосорић“.

Рецензенти књиге су пјесник и књижевник Боро Kапетановић и пјесник и новинар Милан Ракуљ.

Споменко Гостић рођен је 1978. године, а страдао је 20. марта 1993. недалеко од родног села на планини Озрен, након што се прикључио Војсци Републике Српске, те са коњима развозио храну и извлачио рањенике.

Миле Савић већ 22 године ради у медијима као сниматељ, реализатор, монтажер, бави се документарним филмом и пише, иако за себе каже да се не сматра књижевником, већ документаристом који биљежи вријеме и људе у њему.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com