Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /латиница

СДА оком, Уставни суд БиХ скоком

Аутор: Гвозден Шарац

Много тога речено је о Уставном суду БиХ, на нешто ћу подсјетити а касније нешто и додати. Знамо да је доносио за Србе спорне, а за Бошњаке државотворне одлуке, да је “газио“ по Републици Српској када би се год указала прилика читај апелација, да се претворио у субституцију ОХР-у, на општу радост и весеље бошњачке, политичке елите.

Прво су Републици Српској “ускратили” право на  грб, химну, заставу, потом су са табли и путоказа али не из срца и душе “избрисали“ одредницу Српско из назива више општина у Републици Српској.

“Осокољени” млаком реакцијом и благонаклоношћу већине судија, бошњачки политичари иду корак даље и “ударају” гдје највише боли, на Дан Републике. Јавност зна да су двојица српских судија Златко Кнежевић и Миодраг Симовић били против покушаја брисања рођендана Српске. Недовољно, јер троје страних, бошњачке и хрватске судије доносе формално легитимну одлуку, базирану на принципу већинског доношења. Очекивало је политичко Сарајево, западноевропске и америчка амбасада у БиХ да ће Срби прогутати ту “кнедлу” али авај. Званична Бања Лука и сав народ, од Новог Града до Требиња још јаче и снажније поче да љуби Српску и слави Дан Републике, 9. јануара.

Како нису успјели да је /Републику Српску/ уруше на идентитетском нивоу због снажне свијести Оних који су је стварали и крвљу одбранили, осмишљен је пројекат (а можемо да претпоставимо и гдје ) да се Српска учини празном љуштуром. Опет на “миг” бошњачких политичара, Уставни суд БиХ не дозвољава Српској да своју земљу укњижи на себе већ на БиХ.

Двојица српских судија су поново била против, питам се који је смисао да уопште сједе у том Суду када удружени Бошњаци, Хрвати и стране судије могу донијети било какву одлуку која се тиче Републике Српске и Срба. Могу, рецимо да нам забране да школујемо дјецу ако Бошњаци процјене да је Закон о основном васпитању и образовању РС штетан по њихов национални интерес. И да морамо рећи, и таква би одлука била би легитимна јер је донио Уставни суд БиХ а његова се не пориче, јел тако ?

Да смо у нормалној и напредној држави, насељеној само једним истинољубивим народом, који је изњедрио “правне величине” достојне Уставног суда који не мора да води рачуна о нечијем националном поносу, е тада не бих трошио ни ријечи на одлуке Уставног суда БиХ. Али, просто није тако. Ем, живимо у хаотичној назови држави, ем је настањују три, а не један народ плус “преостали”, ем у Уставном суду сједе “правне величине” које су занат “пекле” у водећој странци у Бошњака.

Да, није тајна да су Мирсад Ћеман и Сеада Палаврић, до именовања у Уставни суд били “ведете” СДА као посланици у ПС БиХ и јавни промотери идеја партије која замишља БиХ без Републике Српске. Е ту долазимо до додатка причи о Уставном суду.

Сеаду Палаврић упознао сам, службено док је још била висока званичница СДА. Година је 2002-га, као новинар БХРТ-а радио сам тему о могућој демилитаризацији БиХ, идеји коју је тада промовисао СНСД-е. Тражио сам реакцију. У СДА су рекли да ће ми саговорник бити госпођа Палаврић. Изјаву смо снимали у просторијама те странке. Након упознавања, сниматељ, (нећу му наводити име да не би имао непријатности) питао је Сеаду Палаврић шта мисли о идеји демилитаризације. Памтим шта је рекла …Драги …(име сниматеља) ми на то не смијемо нипошто да пристанемо. Хрвати имају Хрватску, Срби Србију,а ми не смијемо остати без војске, па знаш…(име сниматеља) шта су нам урадили “папци” с брда у протеклом рату, ми без пушака не смијемо остати. Крај цитата.

Мој колега сниматељ, иначе човјек ведрог духа и склон шали, добацио је Сеади и руком показао у правцу мене…ето ти једног папка с брда , сједи преко пута Тебе.  Мајко мила, како је у тим тренуцима мијењала боју лица, зацрвени се па ублиједи. Покушавам да је смирим јер видим жени лоше, кажем да се не обазирем на то што је рекла, да смо дошли да снимимо изјаву и да ћемо то урадити. А у себи задржим захвалност Сеади што се у незнању, ваљда мислећи да само Бошњаци раде на државној ТВ, “оголила” и признала шта њена странка заправо мисли о Србима и Републици Српској. Догађај или прецизније новинарску анегдоту нисам, нити ћу заборавити. Нисам имао намјеру да је истичем да Сеада Палаврић данас не дијели правду, учествује у доношењу одлука  које утичу на свачији живот у БиХ, индиректно.

Све се десило као што написах 2002. године. Сеада Палаврић тада је била висока званичница СДА, о Србима говорила је као “папцима са брда” а њено искрено казивање о потреби постојања војске за Бошњаке није далеко од изјаве Бакира Изетбеговића ..оружје за не дај Боже. Данас, Сеада Палаврић, са колегом Мирсадом Ћеманом сједи у Уставном суду БиХ, о Србима говори кроз одлуке којима нам је одузет грб, застава, химна па и Дан Републике, учествовала је и у одлуци о прекњижавању земљишта у Српској на БиХ.

Има ли разлике између Сеаде, високог званичника СДА и Сеаде обучене у судијску тогу? Има, итекако. Сеада СДА скоро 20 година је млађа од имењакиње у Уставном суду. А за исти тај период “богатији” смо за искуство синхронизованог дјеловања СДА и УС БиХ према Републици Српској. Паметном довољно.

 Ако којим случајем неуставним оцјене и ово моје скромно писаније, није нека штета. Неће бити ни прва а ни посљедња одлука Уставног суда БиХ која се не проводи а то је већ проблем оних који доносе такве одлуке а не српског народа којем један Молдавац, Македонка, Италијан те по двоје Бошњака и Хрвата покушавају да одузму идентитет и тапију да живе на своме у БиХ. 

Мишљења и ставови објављени у рубрици “Kолумне” су искључиво лични ставови аутора текстова и не одражавају ставове редакције портала citajfilter.com

Filter 2019