Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /латиница

Све о Приједлогу закона о Граду Источно Сарајево

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

За седам дана, 18. фебруара, пред посланицима Народне скупштине Републике Српске наћи ће се Приједлог закона о граду Источно Сарајево.

Приједлог је, по хитном поступку, упутио Клуб посланика СНСД-а у НС РС.

ПРВИ ЗАКОН О ГРАДУ И ИЗМЈЕНЕ

Народна скупштина Републике Српске на сједници одржаној 30. децембра 1993. године, усвојила је Закон о Српском граду Сарајево за вријеме ратног стања или непосредне ратне опасности.

Подручје града чине подручја општина Републике Српске: Центар, Хаџићи, Илиџа, Илијаш, Ново Сарајево, Стари Град, Рајловац, Вогошћа и Трново.

Закон је имао девет чланова, а између осталог, наведено је да су органи Града Скупштина, Извршни одбор и органи управе. Закон је предвидио 51 одборника у Скупштини града.

Први Закон о граду

У наредним годинама закон је мијењан у неколико наврата, посљедњи пут 2005. године. Измјене су се односиле на територију након потписивања Дејтонског мировног споразума, формулацију различитих термина, али и само име града. Интересантно је да је Рогатица је неколико година била дио тадашњег града Српско Сарајево.

Сви остали детаљи неопходни за функционисање, који нису били у Закону, уређивани су Статутом града.

Измјене и допуне Закона о граду Српско Сарајево од 17. новембра 1997. године

Првог градоначелника град је добио 1997. године, када су одржани први локални избори у Републици Српској. Од тада до посљедњих локалних избора градоначелника су бирали одборници у Скупштини града.

Више о тренутном начину избора али и свим досадашњим градоначелницима, прочитајте ОВДЈЕ

ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ГРАДУ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Приједлог Закона који је по хитном поступку упутио Клуб посланика СНСД-а у Народној Скупштини Републике Српске, пред посланицима ће се наћи 18. фебруара.

У односу на постојећи Закон, у Приједлогу се наводи да градоначелника бирају грађани. И то је измјена која је привукла највише пажње јавности. Уколико Приједлог буде усвојен, биће ово први локални избори од постојања града на којима ће грађани градоначелника бирати директно, на изборима, као и начелнике општина.

У Приједлогу су јасно дефинисане и надлежности Града, с обзиром на то да се претходних година полемисало о надлежностима општина и Града.

1) цјелокупне регулаторне надлежности на плану урбаног планирања, коришћења земљишта, заштите животне средине и урбанистичких планова,

2) оснива предузећа, установе и друге организације за обављање послова од интереса за Град и управља истим у складу са законом,

3) извршава све надлежности које су законом додијељене општинама на подручју водоснабдијевања, канализације, јавног превоза, управљања отпадом, средњег образовања, здравствене заштите, туризма и трговине, противпожарне и цивилне заштите,

4) прикупља и наплаћује властите приходе и управља градском имовином,

5) организује инспекцијски надзор који се законом додјељује општини,

6) обавља послове републичке управе који су законом пренесени у његову надлежност.

7) спроводи законе и прописе града,

8) успоставља одговарајуће облике координације којима се обезбјеђује да општине у његовом саставу остварују своје функције на јединствен и ефикасан начин и

9) остварује и остале надлежности утврђене законом и статутом града.

НАДЛЕЖНОСТ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Важна измјена односи се и на приходе Града Источно Сарајево. У Приједлогу се наводи да “сва средства остварена из властитих прихода припадају граду, осим прихода остварених по основу комуналне накнаде на подручју града, која се распоређује на сљедећи начин :
1) 50% Граду Источно Сарајево;
2) 50% општинама удруженим у град.

Подсјећамо, тренутно се ова средства, која се прикупљају на подручју свих општина, распоређују тако да у градској каси остаје 85 %, док се 15 % даје општинама на чијем подручју је комунална накнада прикупљена. С обзиром на количину средстава која се годишње прикупи, ова измјена биће значајан финансијски губитак за Град а добитак за општине.

Предвиђени су облици непосредног учешћа грађана (грађанска иницијатива, збор грађана и референдум).
У Приједлогу се наводи да референдум може расписати Скупштина
града или ако најмање 10 % бирача од укупног бирачког тијела у Граду поднесе приједлог за референдум.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ПРЕДЛАГАЧА

У образложењу Приједлога Закона о Граду Источно Сарајево предлагач (Клуб посланика СНСД-а у НС РС), између осталог, наводи да је кључни разлог доношења Закона усклађивање и унапређење постојећег стања, као и законско и институционално јачање Града Источно Сарајево.


Мишљења смо да непосредно изабрани градоначелник има већу легитимност, те да је важно да сваки грађанин зна за ког кандидата за градоначелника може гласати, тј. ко ће их тачно представљати, то ће допринијети чвршћој вези извршне власти и грађана, али и већој
одговорности изабраног градночелника
“, наводи се у образложењу.

Комплетан Приједлог Закона о коме ће се посланици изјашњавати 18. фебруара можете погледати у галерији испод текста.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com