Република Српска доказ слободе и жеље српског народа да живи у миру

Извор: СРНА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас у Београду да је Република Српска доказ слободе и жеље српског народа да живи у миру и зато су стални атаци на њу.

Додик је, на пријему поводом 9. јануара, Дана Републике Српске, и 28 година од доношења првог Устава Српске, нагласио да је Српска успјела да очува своје вриједности, које настоје да узурпирају и отму од потписивања Дејтонског мировног споразума.

И данашњи међународни управници у БиХ покушавају да направе само једну нацију. У БиХ имамо Уставни суд БиХ, окупацијски суд за Србе који одлучује према својим правилима и покушава Републику Српску подвести својим правилима према којима Српске тамо нема. Зато је наша борба пуна поноса“, истакао је Додик.

Он је рекао да Република Српска не жели сукоб, већ само своју уставну позицију у оквиру БиХ.

Обраћајући се окупљенима у згради Скупштине града Београда, на свечаности коју је организовало Представништво Републике Српске у Србији, Додик је захвалио свима што су се окупили да поново заједно буде обиљежен Дан Републике Српске и 28 година од доношења првог Устава Српске.

Он је нагласио да су Срби тада схватили да ће, уколико не одбране своју територију и не створе државу изгубити своју слободу.

Био је то тренутак у којем се нисмо смјели предати онима који нас упорно одводе на стратишта, предати своју судбину онима који су против нас. То потврђује ово што се дешава данас у вези са настојањима разградње Дејтонског мировног споразума“, навео је Додик.

Он је истакао да је зато Србима у БиХ важно да је Србија јака и зато су загледани у њу.

Зато овдје долазимо да заједно градимо будућност. Зато сам захвалан Србији што разумије и што хоће да нас чује. Данас више него икада се морамо окупити око Србије и водити рачуна о нашим интересима, окупити се око Републике Српске и њеног руководства, око наших права која су стечена“, напоменуо је Додик.

Он је нагласио да су Срби једини народ на Балкану који има потенцијал за јаку државу.

Ми ћемо то и постићи. Ово је вијек наше интеграције у сваком смислу. Нека живе Република Српска, Србија и српски народ гдје год се налазио”, поручио је Додик.


Ово је шести пријем који у Београду приређује Представништво Републике Српске у Србији поводом 9. јануара – Дана Републике Српске и 28 година од проглашења првог Устава Републике Српске.

Пријему присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар одбране Србије Александар Вулин у својству изасланика предсједника Србије, предсједник Склупштине Србије Маја Гојковић, предсједник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и министри влада Српске и Србије.

Свечаном пријему у Скупштини града Београда присуствују и представници дипломатског кора у Београду, угледне личности из свијета културе, умјетности, науке, просвјете, привреде и спорта Србије и Српске и велики број званица.

Filter 2019