Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

Расте број обољелих од акутних респираторних инфекција

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

Посљедњи подаци које је Институт за Јавно здравство РС објавио показују да расте број пријављених случајева обољелих од акутних респираторних инфекција.

 У шестој недјељи 2020. године (02.до 09 фебруара), домови здравља су пријавили су 7 114 акутних респираторних инфекција, док је обољења сличних грипу регистровано 1 473. У болницама у Републици Српској у овој седмици пријављено је 37 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције и то 17 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, девет у Болници Добој, три случаја у Болници Приједор, четири случаја у Болници Бијељина и по два случаја у болницама Зворник и Источно Сарајево.

Ово је повећање у односу на седмицу раније, када су домови здравља Републике Српске пријавили 5 693 акутних респираторних инфекција, док је обољења сличних грипу регистровано 1 243. У болницама је у овој седмици пријављено је 54 обољелих од тешке акутне респираторне инфекције и то 16 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 22 у Болница Добој, седам случаја у Болница Бијељина, четири у Болница Зворник, по два случаја у болницама Приједор и Источно Сарајево и један у Болници Фоча.

Сезона грипа код нас почиње у новембру и траје до априла

Од вируса грипа обољети могу сви, али посебно су угрожене особе старије од 65 година, пацијенти на хемодијализи, пацијенти са ослабљеним имунолошким системом, дијабетичари, хронични болесници и дјеца у предшколским установама.

Kао важне превентивне мјере љекари наводе довољно сна, витамина, топлих напитака, шетњу те избјегавање блиског контакта у затвореном колективу.

Filter 2019