Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Priprema li se izbor drugog potpredsjednika u Skupštini grada?

Autor: FILTER/ M.K.

Većinom glasova u Skupštini grada Istočno Sarajevo usvojena je Odluka o dopuni statuta Grada.

Dopunom je predviđeno da “Skupština grada može imati dva potpredsjednika, ali pod uslovom da nisu iz istog konstitutivnog naroda ili iz grupe Ostalih.”

Za Izmjene gradskog Statuta u kome će se navesti ovaj stav, glasalo je 17 odbornika, dok je 9 bilo protiv.

Na pitanje koliko bi drugi potpredsjednik koštao građane i ima li potrebe za još jednim funkcionerom, Miroslav Lučić, predsjednik Skupštine grada kaže da se radi samo o usklađivanju Statuta grada sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

“Ovdje se radi o usklađivanju sa Zakonom o lokalnoj samoupravi koji predviđa tu mogućnost. Nema nikakve sumnje ni u kakve dodatne troškove. Skupština, skupštinska većina i gradska uprava će odlučivati o tome da li ima ili nema potrebe za drugim potpredsjednikom”, rekao je Lučić nakon sjednice.

Upitan da li se razmišlja o izboru drugog potpredsjednika, Lučić je rekao: “Ne.”

S druge strane, Dejan Šešelj odbornik SNSD-a smatra da je pomenuta odluka nepotrebna.

“Gradska uprava je već godinama veliki potrošački aparat, a drugi potpredsjednik bi koštao još oko 50 000 KM bruto. Imamo mi problema i u vrtićima i u školama i u gradskom prevozu”, izjavio je Šešelj.

Dodao je da se čini da je mjesto drugog potpredsjednika, kako je rekao, “namješteno za gospođu Behiju (Mulaosmanović), ukoliko bi joj skupštinska većina u Trnovu izglasala nepovjerenje”

“Evo SNSD obećava da se to neće desiti pa neće biti potrebe za popunjavanjem”, rekao je Šešelj.

Filter 2019