Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /латиница

ПИСА тест – објавити резултате ученика по ентитетима?

Аутор: ФИЛТЕР/ М.К.

(извор резултата тестирања skolegijum.ba)

Након посљедње сједнице Предсједништва БиХ, Милорад Додик је навео да је одгођено  одлучивање о ПИСА пројекту који се односи на образовање.

Истакао је да жели да Република Српска буде видљива и да се искажу подаци Српске.

Нисмо против да се искажу подаци кумулативно на нивоу БиХ. Ако смо могли да направимо енергетску и транспортну стратегију тако што смо направили засебне стратегије у оквиру надлежности на ентитетима и сублимат за БиХ и било је прихватљиво за ЕУ, сматрамо да би требало тако и ово, јер је образовање у искључивој надлежности ентитета, односно кантона у ФБиХ“, рекао је Додик.

ШТА ЈЕ ПИСА ПРОГРАМ?

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) је 1997. године покренула ПИСА програм, који процјењује способности 15-годишњака у области читања, математике и природних наука, и вјештине ученица и ученика у примјени онога што су научили у школи на ситуације из стварног живота.

Циљ програма је да пружи континуирани увид у образовне политике и праксе које директно утичу на стицање знања и вјештина ђака у различитим земљама и у различитим демографским подгрупама у свакој земљи.

Од првог циклуса тестирања, 2000. године, до данас, у истраживању су учествовали ђаци који представљају више од 80 земаља и економија. ПИСА процјењује до које мјере су 15-годишњаци, који су на крају обавезног образовања или су га већ завршили, стекли кључна знања и вјештине неопходне за пуно учешће у модерним друштвима.

ПРВО ТЕСТИРАЊЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Босна и Херцеговина први пут је учествовала у ПИСА истраживању 2018. године. Оно је обухватило 6.480 ђака узраста од 15 година, из 213 школа широм земље – одабраних методом случајног узорка. Ученице и ученици радили су двосатни тест који није у директној вези с наставним плановима и програмима у БиХ, него је заснован на компетенцијама, те упоредив на међународном плану. Поред тестова, попуњени су и упитници, који су такође кориштени за тумачење резултата.

ШТА НАМ ГОВОРЕ РЕЗУЛТАТИ?

Босна и Херцеговина је у све три области пласирана значајно испод ОЕЦД просјека и налази се у посљедњом кварталу од укупно 80 земља.

Разлика у бодовима између БиХ и ОЕЦД просјека у читању износи 84 бода, у математици 83, а у природним наукама 91 бод, што представља скоро три године школовања.

У табели су приказани просјечни резултати за све земље које су учествовале у програму ПИСА 2018.

Filter 2019