Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /латиница

МОСТАР: “Шантићева светосавска литија”

Litija kroz Mostar

Фото извор: Ж.Миличевић

Извор: Преокрет

Више од пет стотина вјерника учествовало је данас у „Шантићевој светосавској литији“ у Мостару у знак подршке вјерницима у Црној Гори. Литију су предводили умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, мостарски парох, протојереј Радивоје Kруљ, те свештеници Небојша Радић и Бранимир Боровчанин.

На челу литије била су и дјеца, полазници Школе српског језика, историје и културе у оквиру СПKД Мостар.

Литија је кренула послије литургије у Старој цркви у Мостару до гроба Алексе Шантића на гробљу Бјелушине, гдје је служен помен и одржан рецитал пјеснику који је преминуо на данашњи дан 1924. године.

Од Шантићевог гроба литија је улицама Мостара ходила до парка Алексе Шантића гдје је такође одржан рецитал, а потом преко Kујунџилука и Старог града назад до Владичанског двора и опет до Старе цркве.

Литија је наишла на велико одобравање грађана и пролазника, те су окупљеним вјерницима многи махали и упућивали изразе подршке.

Мостарски парох Радивоје Kруљ казао је да је порука данашње литије Шантићева порука да је Бог слободу дао за човјека и да ми знамо свој пут. “Данас обиљежавамо и годишњицу упокојења Алексе Шантића и порука је да је Бог слободу дао за човјека и да ми знамо свој пут и да дижемо свој глас за правду, а против неправде, а за човјека, а против злоупотребе човјека, диктатуре и дискриминације. То је наш молитвени ход данас у Мостару“, поручио је Kруљ.

Међу Мостарцима у литији била је и посланик у Парламенту БиХ Љубица Миљановић која је подсјетила да је на Шантићевој сахрани био цијели Мостар, а да га је испратио и мујезин са мунаре.

Ми желимо такав Мостар, желимо поштовање свих вјероисповијести, право сваког човјека и право на наше српске светиње које су новим законом у Црној Гори угрожене.“, казала је Миљановићева.

Filter 2019